Referendum u Pčinjskom okrugu: Dok je većina zaokružila "DA", u Končulju niko nije izašao na glasanje 1Glasačka kutija

Preliminarni rezultati izjašnjavanja građana na jugu Srbije na nedeljnom referendumu o Ustavnim promenama u pravosuđu donose dve dijametralno suprotne slike.

Prema podacima OIK u Bosilegradu, u kojem je 7.138 građana sa pravom glasa, na referendum je izašlo 70,53 odsto njih. Za promene Ustava glasalo ih je 87,65 odsto, a procenat negativnih odgovora je 9,10 procenata.U Vranju, centralnoj opštini Pčinjskog okruga ( 69.173 birača) na referendumu se izjasnilo 40,21 odsto građana. Pozitivno je glasalo 76,12, dok je negativan odgovor bio na 22,12 odsto referendumskih listića.

Drugu stranu „medalje“ nedeljnog referenduma imamo u multietničkim opštinama Bujanovac i Preševo.

Faruš Isljami, predsednik OIK u Bujanovcu, na osnovu preliminarnih rezultata, kaže da je na referendum izašlo 14,44 odsto građana od ukupno 43.185 sa pravom glasa.

– Ukupno je glasalo 6.238 građana. Za je bilo 77,43 procenata referendumskih listića, dok je drugu opciju zaokružilo 21,23 procenata građana – precizira za Danas Isljami.

Na biračkom mestu broj 10, u selu Končulj, uz administrativnu liniju sa KiM, za trinaest sati nije izašao ni jedan građanin zainteresovan za referendumsko pitanje.

Kuriozum predstavlja i činjenica da se situacija iz Končulja, ponovila i na čak 11 glasačkih mesta, od ukupno 38 u Opštini Preševo, gde je na jučerašnjem referendumu glasalo 1.170, od ukupno 42.199 građana sa pravom glasa, što čini izlaznost od 2,7 procenata.

– Pozitivno se izjasnilo 879 građana, a u 279 slučajeva imamo negativan odgovor – navodi za Danas Ćenan Kamberi, predsednik OIK u Preševu, opštini u kojoj živi 97 procenata etničkih Albanaca.

Iz nijedne OIK u sedam Opština Pčinjskog okruga nisu saopštili da je bilo primedbi na jučerašnje referendumsko glasanje, pa po svoj prilici neće biti ni ponavljanja glasanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari