Manje od četvrtine građana Subotice izašlo na referendum 1Foto: J. Patarčić

Glasačka mesta su zatvorena u 20 časova, a prema podacima Gradske izborne komisije, u Subotici je na referendum izašlo 24,8 odsto građana koji imaju pravo glasa.

Kako je za Danas izjavio Nenad Kozomora, predsednik Gradske izborne komisije, tokom referendumskog dana nisu zabeležene nepravilnosti ni incidenti na glasačkim mestima, što je ocenio kao najvažnije, a do 20 časova glasalo je ukupno 31. 573 Subotičana.

“U toku dana nije bilo ništa što bi moglo da ukazuje na neke neregularnosti, bilo je samo nekih pitanja tehničke prirode, da se nešto pojasni. Sva glasačka mesta su zatvorena u 20 časova, sledi prebrojavanje”, kazao je Nenad Kozomora.

Svoje pravo glasa u osam časova ujutro iskoristio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, koji je na referendum izašao na glasačkom mestu u Osnovnoj školi “Petefi Šandor” u Mesnoj zajednici Hajdukovo u Subotici.

“Ja sam već glasao! Zaokružio sam DA! Odvojite i Vi danas pola sata, iskoristite vaše glasačko pravo, podržite izmene Ustava!”, napisao je Ištvan Pastor u objavi na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

Sat vremena kasnije, na glasačkom mestu 35, u ambulanti Doma zdravlja u Subotici, glasao je i Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. On je pozvao građane da iskoriste svoje pravo i glasaju za nezavisno pravosuđe.

“Poruka jeste da svi danas treba da iskoristimo građansko pravo. Svaki izbor jeste praznik demokratije. Ovo jeste izbor između nezavisnog pravosuđa i drugog načina uređenja pravosuđa i ja sam, i kao diplomirani pravnik, u svakom slučaju za nezavisno pravosuđe i koristim priliku da pozovem sve građanke i građane sa teritorije grada Subotice i AP Vojvodine da iskoriste to pravo i glasaju za nezavisno pravosuđe”, rekao je za Danas nakon glasanja Nenad Ivanišević.

Manje od četvrtine građana Subotice izašlo na referendum 2
Foto: J. Patarčić

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, izašao je na referendum zajedno sa suprugom. Oni su u 10 časova svoje pravo glasa iskoristili na glasačkom mestu 12, u A. D. „Željezničar“ u Subotici.

“Upravo sam sa svojom suprugom završio glasanje, glasali smo ‘DA’ iz više razloga. Za nezavisno sudstvo, za samostalno tužilaštvo, za privlačenje što većih stranih investicija, za sigurnost domaćih investitora, jednom rečju, za ubrzani razvoj naše zemlje, za sigurniju i bezbedniju budućnost naše dece, našeg grada Subotice, naše Srbije. Ovo je važno pitanje i za unutrašnju demokratizaciju i za brži put ka evropskim integracijama i ovom prilikom uputio bih apel našim sugrađanima da izađu u što većem broju i glasaju ‘DA’”, izjavio je za medije Stevan Bakić, odmah nakon glasanja.

Manje od četvrtine građana Subotice izašlo na referendum 3
Foto: J. Patarčić

U isto vreme glasao je na drugom glasačkom mestu i Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice, koji je u objavi na svom zvaničnom Fejsbuk profilu pozvao građane da učine isto.

Predsednik Mađarskog pokreta i odbornik Pokreta građanske Subotice, Ferenc Ševenj, glasao je nešto posle 13 časova na biračkom mestu 68 u Osnovnoj školi “Miroslav Antić” na Paliću. On je rekao da je glasao protiv predloženih ustavnih promena.

“Za razliku od desničarskih stranaka i organizacija, koje na taj način izražavaju svoj antievropski stav, mi smo se odlučili na ovaj korak iz sasvim drugog razloga. Slično našim koalicionim partnerima iz Građanske platforme ‘Akcija’, Ekološkog ustanka i pokreta Ne davimo Beograd, smatramo da cela procedura promene ustava pokazuje odnos aktuelne vlasti prema pravnom poretku i prema svojim građanima. Ustav se mora promeniti, pravosuđe se mora menjati, ali ne na ovaj način. A ono što je po nama najilustrativniji pokazatelj stanja unutar vladajuće garniture, jeste da oni tvrde da imaju podršku od 58-60 odsto, a istovremenu kukavički ukidaju cenzus za referendum. Znači naš stav je ‘NE’ protiv načina promene Ustava i ‘NE’ na ovu vlast”, kazao je za Danas Ferenc Ševenj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari