"Region i Moldavija bi mogli da uđu u EU do 2030, ako to zaista žele": Jelica Minić ne veruje u snižavanje kriterijuma za ulazak 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je danas da je 2030. godina rok u kojem bi zemlje regiona, pa čak i Moldavija, mogle zaista da se pripreme za ulazak u Evropsku uniju, pod uslovom da to iskreno žele.

Jelica Minić je Radiju Dojče vele izjavila da ne veruje da će doći do snižavanja kriterjuma, jer je naglašeno da zemlje ne mogu uneti bilateralne sporove u EU.

„Stalni zahtevi kao vladavina prava, demokratija i regionalni odnosi svakako ostaju. Pored toga, EU se suočava i sa primanjem u članstvo postkonfliktnih društava, što je i za nju nova situacija, za koju će morati da se pripremi“, rekla je Minić.

Predstavnik Centra za međunarodne i bezbednosne poslove Igor Novaković je izrazio uverenje da neće doći do snižavanja kriterijuma, ali da može doći do neke vrste faznog pristupa.

„Takođe bi se moglo desiti otvaranje strukturnih fondova EU, jer je to jedini pravi stimulans koji ove države mogu da dobiju. To bi svakako pomoglo jačanju uticaja EU u regionu“, izjavio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari