Reporter Danasa na glasačkom mestu u Bošnjačkoj mahali: "Možda neko i dođe" (FOTO) 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Na biračkom mestu u mitrovačkom naselju Bošnjačka mahala gde se glasa za smenu gradonačelnika i dalje niko nije došao da iskoristi svoje biračko pravo, javlja naš reporter s lica mesta.

Biračko mesto nalazi se u prostoru koji je deo Emona šoping centra. U podrumu ovog trgovačkog centra improvizovana su mesta za glasanje.
Na belim zidovima izlepljena su dvojezična upustva za glasanje, nekoliko biračkih kutija postavljene su na bele drvene stolice, a red za glasanje označen je crveno-belim trakama koje su vezane od stolice do stolice.

Proces nadziru i dve sigurnosne kamere postavljene na dva mesta na crnim metalnim šipkama.
Članovi biračkog odbora greju se sedeći u jaknama oko kalorifera, razgovaraju da prekrate vreme do zatvaranja glasanja.

Kada je naš reporter sišao niz stepenice članovi odbora seli su na svoja mesta, kako kamera ne bi uhvatila njihovo grejanje.

Za razliku od biračkog mesta u opštini Severna Mitrovica, gde su se članovi biračkog odbora našem reporteru obraćali isključivo na albanskom, a jedva i na engleskom, ovde su bile i više raspolaženi za razgovor na srpskom. Ali ne pred kamerama.

Reporter Danasa na glasačkom mestu u Bošnjačkoj mahali: "Možda neko i dođe" (FOTO) 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

Oni koji su i hteli pred objektiv nisu smeli, jer nisu ovlašćeni, a predsednica biračkog odbora nije želela da bude snimljena.

Izvinjavala se „do neba“, ograđivala da ne mrzi nikoga, ali da je ima previše danas u medijima. No, svakako ovako van kamera, opisala je da je sve mirno, ali da nema birača.

„Možda dođe neko, možda su spavalice“, kaže ona.

Nakon kraćeg razgovora našem novinaru je ispričala i svoju životnu priču, uz molbu da se ništa od toga ne objavljuje.
Za pola sata koliko je priča trajala na biračko mesto došla je jedna novinarska ekipa – i to je to.

U četiri opštine na severu Kosova danas se glasanje za smenu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.
Prošle godine na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i samo 13 Srba, odnosno 0,029 odsto Srba na severu Kosova, što je dovelo do izbora gradonačelnika koje većina građana smatra nelegitimnim.

Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. CIK je štampao 40.000 biračkih listića.

Na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova do 11 časova glasalo je manje od 100 građana, pokazuju podaci Centralne izborne komisije (CIK).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari