"Režim pokrenuo novu seriju pritisaka": Sagovornici Danasa o prekršajnim postupcima protiv Sava Manojlovića 1foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Pet prekršajnih postupaka pokrenutih protiv Sava Manojlovića, direktora za kampanje tima „Kreni-Promeni“, zbog organizacije blokada i protesta protiv rudarenja i ispitivanja litijuma i bora u Srbiji, članica tog tima Anđelija Stanimirović ocenjuje kao apsurdno.

„Apsurdno je da se pravni postupak pokreće protiv nekog ko je kao Savo na tim protestima branio pravni poredak u Srbiji“, kaže Stanimirović.

Dodaje da joj je sa jedne strane i drago da vidi da tužilaštvo u ovoj državi ipak postoji, ali bi joj, poručuje članica tima za kampanje Kreni-Promeni, bilo draže da se bave i pitanjima poput ubistva Olivera Ivanovića ili ko je rušio u Savamaloj, umesto što se samo bave zastrašivanjem građana koji se bore za bolje društvo.

Advokatica Nina Nicović kaže da nije iznenađena s obzirom da je dosta građana dobilo prekršajne prijave povodom protesta na Gazeli.

„Generalno rečeno, po mom mišljenju, aktivizam je postao jedan od zdravih načina komuniciranja gradjana sa vlašću tj. institucijama. Baš zbog toga aktivisti i građani moraju jako dobro da poznaju propise da ne bi omogućili da postanu lake „žrtve“ zbog legitimnog načina izražavanja mišljenja i na kraju budu psihički i finansijski iscrpljeni zbog sudskih postupaka. Nažalost, u nedostatku društvenog dijaloga moj utisak je da će se iskoristiti svaka šansa da se to upravo uradi“, navodi Nicović.

"Režim pokrenuo novu seriju pritisaka": Sagovornici Danasa o prekršajnim postupcima protiv Sava Manojlovića 2
Nina Nicovic
foto Medija centar

Ova advokatica dodaje da sudski postupci, bez obzira na njihov osnov i ishod, a vezano za ekološke proteste, nekada mogu da obeshrabre građane i aktiviste da izraze svoje mišljenje što je gubitak za bilo koje  društvo.

„Bez obzira na to nerealno je očekivati da će ekološki protesti prestati. Ovo iz razloga što, na primer, svakodnevno vidimo koliko je zagađenje vazduha ili iščekujemo opasnost od sledećeg izlivanja amonijaka koji putuje vagonima kroz centar grada kao što je Smederevo i na koje nas niko od nadležnih organa ne upozorava na vreme putem sms u okviru sistema 112. Instititucije moraju da rade svoj posao i konstruktivno razgovaraju sa građanima a policija i sudovi ne smeju da postanu oruđe za nedostatak istog“, kaže Nicović.

Poslanik „Zeleno-levog kluba – Ne davimo Beograd – Moramo“ Robert Kozma kaže da pokret čiji je deo osuđuje „režimske napade na Savu Manojlovića i ostale aktiviste i građane koji su učestvovali u ekološkim protestima i blokadama“.

– Nadamo se da će ovi napadi samo osokoliti i ohrabriti Manojlovića da nastavi da se bori za pravu stvar. Ti napadi moraju da prestanu i mi ćemo biti uvek tu da pružimo podršku građanima i aktivistima. Vrlo dobro znamo kako je to kada je neko progonjen zbog svog aktivističkog delovanja. Preko trideset prekršajnih prijava i tužbi je podneto do sada protiv Ne davimo Beograd. Svako ko se usudi da kritikuje štetne projekte vlasti bude zastrašivan, šikaniran i progonjen od strane vladajućeg režima. To je njihov način delovanja od dolaska na vlast. I to je tipičan manir nedemokratskog režima. Ideja je da se osobe zastraše kako bi odustali od suprotstavljanja vlasti i borbe za bolje društvo. Takođe, da se uzmu za primer, kako se nijedan drugi građanin i građanka ne bi usudili da kažu svoje mišljenje i kritikuju vlast, navodi Kozma.

"Režim pokrenuo novu seriju pritisaka": Sagovornici Danasa o prekršajnim postupcima protiv Sava Manojlovića 3
foto: Printscreen/YouTube/Medija centar

Kako navodi građani su jasno rekli da su protiv Rio Tinta i sprovođenja projekta kojim bi se ugrozila neposredna životna sredina građana i stvorila ekološka katastrofa. Podseća da je preko 38.000 građana potpisalo narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora, ali i da je ovaj režim, kako kaže, počinio krivično delo jer je namerno zaturio, sakrio ili moguće i uništio potpise.

– Od konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine, Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd na svakoj sednici skupštine postavljao je pitanje – šta se desilo sa narodnom inicijativom?! Podneli smo krivičnu prijavu protiv Vladimira Orlića i Ivice Dačića, sadašnjeg i prethodnog predsednika skupštine, kao i protiv Smiljanića i Odalovića, sadašnjeg i prethodnog generalnog sekretara skupštine, jer smo utvrdili da narodna inicijativa nije dostavljena nadležnom skupštinskom odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, niti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a morala je po proceduri biti dostavljena, i niti se našla pred narodnim poslanicima. Takođe, podneli smo zahtev za formiranje javne skupštinske komisije u kojoj bi se našli predstavnici svakog poslaničkog kluba i predstavnici narodne inicijative koja bi utvrdila ko je očigledno namerno zaturio inicijativu i grubo prekršio narodnu volju, zaključuje Kozma.

Kozmin kolega iz stranačkih klupa, poslanik Zajedno-Moramo Đorđe Miketić, smatra da je režim pokrenuo novu seriju pritisaka.

"Režim pokrenuo novu seriju pritisaka": Sagovornici Danasa o prekršajnim postupcima protiv Sava Manojlovića 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

– Savo Manojlović je vidljiv u javnosti pa se za njegov slučaj čuje, ali preko 100 ljudi je ponovo dobilo prijave za blokade protiv Rio Tinta, čak i neki koji su već dobili oslobađajuće presude. Krivične prijave su dobile hrabre žene u Topoli, Senti, Vršcu, Užicu… Zahvaljujući Građanskim inicijativama, preko 1500 prijava je rešeno u korist građana. Tako će biti i ovaj put. Zastrašivanje im neće proći, već suprotno, ovo pokazuje strah režima od angažovanih građana, navodi Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari