Ristić: Od ambasade Italije u Hrvatskoj zatraženo izvinjenje žrtvama Jasenovca 1Foto: Medija centar

Direktor Muzeja žrtva genocida Dejan Ristić izjavio je danas da treba sačekati reakciju italijanske amasade u Hrvatskoj od koje je zatraženo da sa tvitera ukloni objavu sa izrazom solidarnosti hrvatskom narodu povodom godišnjice stradanja žrtava Jasenovca, i da uputi javno izvinjenje retkim preživelima i potomcima stradalih.

Ristić je za Radio televiziju Srbije rekao da je initernacionalizacija istorijskog fenomena stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, posebno genocida počinjenog nad Srbima na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH), obaveza kako se ne bi dešavali „skandali“ poput postupka italijanske ambasade u Hrvatskoj.

„To je bilo neprimereno, nedopustivo. Zamislite da neki ambasador prilikom komemoracije u Aušvicu izražava solidarnost sa nemačkim narodom“, rekao je Risić i dodao da može samo da se spekuliše da li se radi o greški „ili čak svesnoj nameri“ italijanske ambasade u Hrvatskoj koja je na svom tviter nalogu postavila fotografiju ambasadora koji odaje počast žrtvama Jasenovca uz napomenu da „izražava solidarnost hrvatskom narodu“.

On je podsetio da je Muzej žrtva genocida juče popodne uputio protestno pismo ambasadoru Italije u Hrvatskoj „ukazujući pre svega da su u NDH pripadnici hrvatskoj naroda bivali predmet progona isključivo ako su ih vlasti videle kao svoje protivnike, dok su Srbi, Jevreji i Romi bili zakonom definisani kao narodi koje treba potpuno istrebiti“.

„Međunarodna zajednica, svet, ne zna da se desio genocid na Srbima u Drugom svetskom ratu na teritoriji NDH jer se prethodnih decenija nismo potrudili da te informacije prenesemo na njihove jezike“, rekao je Ristić, napomenuvši da se poslednih nekoliko godina u Srbiji ulažu značajni napori u afirmaciji kulture sećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari