Rojters: Lideri EU pokušali da uvere zapadnobalkansku šestorku da su deo iste porodice 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/MO

Lideri Evropske unije pokušali su danas, na Samitu EU – Zapadni Balkan da uvere zapadnobalkansku šestorku, koja traži članstvo u EU, da su deo iste porodice, koja će se jednog dana priključiti Uniji, prenosi Rojters.

Posle višenedeljnih rasprava, lideri EU će se saglasiti oko izjave na samitu u kojoj će se potvrditi 18-godišnje obećanje o članstvu za Albaniju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo ako ispune kriterijume, piše Rojters.

Imajući u vidu da je proces proširenja zaustavljen raznim sporovima u Briselu i regionu, mnogi na Balkanu smatraju da je izjava EU prazna.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pokušala je tome da se suprotstavi i u uvodnim izjavama, uoči samita, mogle su se čuti poruke da Zapadni Balkan pripada EU, „da su evropska porodica“, da „dele iste vrednosti i duboko je uverena da dele i istu sudbinu“.

Rojters podseća da je EU ubedljivo najveći strani investitor i najveći trgovinski partner šest zemalja nastalih raspadom Jugoslavije i etničkim ratovima devedesetih godina.

Pokušaj slovenačkog predsedavanja EU da 2030. godina postane cilj za članstvo šest država, međutim, bio je neuspešan, a blok takođe nije uspeo da ispuni obećanja koja su opipljiva za građane, poput putovanja bez viza na Kosovo, podseća se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari