Ropke: Pobrinuću se da glasovi i zabrinutosti civilnog društva u Srbiji „odjeknu“ na nivou EU 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Aktivno civilno društvo je preduslov za svaku zdravu demokratiju, izjavio je predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Oliver Ropke. Ovde sam da se pobrinem da njihove priče, glasovi i zabrinutosti odjeknu na nivou EU, rekao je on tokom posete Srbiji.

Delegacija koju je predvodio Ropke sastala se u petak u Beogradu sa predstavnicima organizacija civilnog društva kako bi izrazila zahvalnost tom sektoru u svetlu njegovog pojačanog učešća u radu ove institucije EU, prenosi N1.

Stanje procesa pridruživanja Srbije EU, uloga organizacija civilnog društva, postizborna situacija u Srbiji, kao i nedavna Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, bile su među glavnim temama koje su pokrenuli učesnici skupa, navodi se u saopštenju Evropske delegacije u Srbiji.

Predstavnici civilnog društva srdačno su pozdravili nedavnu inicijativu EESC da otvori svoja vrata zemljama kandidatima, kao prvoj instituciji EU.

Delegacija EESC se takođe sastala sa Tomislavom Žigmanovim, ministrom za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog Srbije.

„Aktivno civilno društvo je preduslov za svaku zdravu demokratiju. Danas sam imao privilegiju da lično svedočim o hrabrosti i posvećenosti srpskog civilnog društva zajedničkom cilju: boljoj, evropskoj budućnosti zemlje. Danas sam ovde da se pobrinem da njihove priče, glasovi i zabrinutosti odjeknu na nivou EU. Tokom godina, EESC je negovao snažne veze sa srpskim civilnim društvom, a mi sada činimo korak dalje na jačanju tih veza“ rekao je Ropke.

Zahvaljujući inicijativi „Kandidati za članstvo u proširenju“, predstavnici civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU, takođe iz Srbije, sada će aktivno učestvovati u savetodavnom radu.

Radujemo se plodnoj saradnji sa zemljama kandidatima za proširenje i nastavićemo naš važan rad u okviru ZSO. Rad naše Grupe za osnovna prava i vladavinu prava biće proširen i na zemlje kandidate za EU ​​i planiramo da posetimo Srbiju, kao jednu od prvih zemalja, naveo je Ropke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari