RSE: Nemačka želi brže pregovore o približavanju Zapadnog Balkana EU 1Foto: EPA-EFE/ Andreas Gora POOL

Diskusija o približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bi trebalo da se ubrza, smatra nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock), prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Ne bi trebalo gubiti više vremena u naporima za integraciju i harmonizaciju, rekla je Berbokova danas posle razgovora sa svojom slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon u Berlinu.

„Na Balkanu se ne sme stvarati ništa gde se mogu smestiti Rusija ili drugi akteri,“ izjavila je Analena Berbok.

Osim Rusije, veći uticaj na Zapadnom Balkanu traži i Kina. „Zapadni Balkan je geografski u sredini EU. Moramo konačno dovesti ljude Zapadnog Balkana u naš politički centar“, rekla je Berbokova.

Unija je trebalo da održi obećanje da će otvoriti pristupne pregovore, posebno sa Severnom Makedonijom i Albanijom, smatra nemačka ministarka.

„To je u našem sopstvenom strateškom interesu, a takođe i pitanje kredibiliteta“, rekla je ona.

U toku su pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

U martu 2020. godine Evropski savet se složilo da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a Bugarska blokira tu odluku vetom zbog spora oko jezika i istorije, dok je Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Ipak, prošle sedmice je parlament Bugarske dao Vladi zeleno svetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo u EU za Severnu Makedoniju. Predloženo rešenje za ukidanje bugarskog veta je sada na razmatranju u Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari