RSE dobio informaciju od "Zastave oružja" da li su dva bacača granata, zaplenjena u Banjskoj, proizveda u toj firmi: Šta nisu hteli da otkriju? 1Foto: FoNet/AP

Podaci o dva bacača granata M93 koja su zaplenjena nakon oružanog napada u kosovskom selu Banjska nalaze se u arhivi proizvodnje fabrike Zastava oružje u Kragujevcu, proizlazi iz odgovora kojeg je Radio Slobodna Evropa dobio od ovog srpskog proizvođača oružja na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ovo je prvi put da najveća srpska fabrika oružja potvrđuje informacije koje su ranije izneli nadležni na Kosovu – da su napadači posedovali oružje proizvedeno u Srbiji.

 

Međutim, ono što i nakon odgovora ostaje nepoznato, jeste kada su pomenuta dva bacača granata proizvedena, kome su prodata i kako su završila u rukama grupe maskiranih napadača koja je 24. septembra napala kosovsku policiju.

U selu Banjska je u oružanom napadu ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko je ranjeno. U razmeni vatre ubijena su trojica napadača srpske nacionalnosti.

Na Kosovu i u Srbiji se tim povodom vode odvojene istrage.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, dotadašnji potpredsednik vodeće stranke Srba na Kosovu – Srpske liste – koja uživa podršku vlasti u Beogradu.

Policija Kosova je u danima nakon napada objavljivala snimke zaplenjenog oružja.

RSE je na osnovu njih identifikovao serijske brojeve bacača granata i tim povodom je od Zastava oružje zatražio dodatne informacije 2. oktobra. Konkretno, da li su u toj fabrici proizvedeni i, u tom slučaju, kome su prodati.

Nakon novinarskih pitanja bez odgovora, RSE uputio je Zastavi oružje zahtev za pristup informacijama od javnog značaja 20. oktobra. Odgovor po zahtevu RSE dobio je dve nedelje kasnije.

Šta iz ‘Zastave’ nisu hteli da otkriju?

Fabrika Zastava oružje, koja je proizvela identifikovane bacače granata, odbila je da dostavi podatke o tome kada su i kome oni isporučeni.

Ceo tekst pročitajte na sajtu RSE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari