RTS: Sumnjamo u valjanost izveštaja Privremenog nadzornog tela za praćenje medija 1Zgrada RTS Foto: Miroslav Dragojević

Beleženje svakog pojavljivanja predsednika, premijera, ministara u programu RTS-a kao stranačku aktivnost predstavlja pojednostavljivanje analize koja izaziva ozbiljnu sumnju, kaže se u saopštenju Javnog medijskog servisa Srbije.

Radio-televizija Srbije kaže da ozbiljno sumnja u verodostojnost i valjanost prvog izveštaja Privremenog nadzornog tela za praćenje medija za vreme od 1. do 15. januara 2022. godine.

„Kada se kaže da je RTS 75 odsto vremena posvetio predstavnicima vlasti, a 10 odsto opoziciji, to se doživljava kao da su vladajuće stranke imale 7,5 puta više vremena od opozicionih stranaka. Problem je u tome što se ovakvim pojednostavljivanjem stvari svako pojavljivanje predsednika republike, predsednika vlade, predsednika parlamenta, ministara, gradonačelnika računa kao vreme njegove stranke, a ne kao vreme određene funkcije“, kažu iz RTS-a.

Oni objašnjavaju da se, na primer, 99 minuta intervjua Aleksandar Vučića računa kao 99 minuta Srpske napredne stranke iako je Vučić na RTS-u bio kao predsednik države, a ne kao predsednik stranke i u tom razgovoru možda nije utrošio ni jedan minut na priču o partijskom životu u Srbiji.

Dalje navode da, ako Ivica Dačić kao predsednik Skupštine Srbije govori o referendumu to se računa kao vreme Socijalističke partije, iako on nijednom nije pomenuo ni SPS niti bilo koju drugu stranku.

„Isto važi i za predsednicu Vlade Srbije, ministre, gradonačelnike. Nikako nije moguće izjednačavati svako pojavljivanje funkcionera sa njihovom partijom“, objašnjava RTS.

Iz RTS-a kažu da bi sledeći tu logiku, pojavljivanje lekara, ratara, bagerista, glumaca, vinara, sarača, kamiondžija takođe morali da upisuju kao vreme koje je dobila stranka kojoj pripadaju: „Apsurdno, zar ne?“.

RTS još jednom napominje da se u njegovim programima uredno pojavlju i vanparlamentarne stranke, što nije praksa javnih medijskih servisa u Evropi.

„Ta činjenica da javni medijski servisi zemalja EU nemaju vanparlamentarnu opoziciju u svojim programima uopšte se ne uzima kao značajan faktor za procenu objektivnosti njihovog izveštavanja“, kažu oni.

Naglašavaju da dodatni problem sa izveštajem Privremenog nadzornog tela predstavlja to „što nije jasno na šta se odnose kvalifikacije emisija – neutralan, pozitivan, negativan, i ko izriče te kvalifikacije“.

„Da li nepoznate „sudije“ ocenjuju to šta su rekli učesnici u emisiji ili ponašanje novinara koji vodi emisiju?“, apeluje RTS.

„Za televizije i izborni proces jedino je bitno da novinari ne budu navijači i zato jedino oni i treba da budu ocenjivani. U tom slučaju je neophodno potrebno da Privremeno nadzorno telo jasno navede kriterijume ocenjivanja kao i da se saopšti ko su ljudi koji će izricati ocene profesionalnosti novinara“, zaključuje ova medijska kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari