Rusija napustila zasedanje Generalne skupštine PS CES u Beogradu zbog ponašanja Ukrajine 1Foto: Shutterstock

Rusija je danas napustila zasedanje Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) u Beogradu, navodeći kao razlog „ispade ukrajinske delegacije“.

Šefica ruske parlamentarne delegacije Olga Timofejeva rekla je da je Rusija odlučila da prekine sa uplatom članarine za PS CES „zbog ispada Kijeva“ na zasedanju u Beogradu, prenosi ruski državni medij RT Balkan.

Prema navodima tog portala, ruska delegacija je napustila zasedanje nakon što je ukrajinska delegacija, pred početak sednice, ispred svog stola istakla zastavu Ukrajine ispisanu parolama, a kasnije zatražila da mandati ruskih predstavnika ne budu produženi.

Timofejeva je kazala da je GS PS CES „uslovno govoreći potpisala sebi smrtnu presudu“, imajući u vidu da je Rusija stvarala tu organizaciju pre 30 godina.

„To se danas pretvara u cirkus i lakrdiju, da neko ima pravo da kaže da mu se ovaj ili onaj poslanik ne sviđa. Mi smo parlamentarci i senatori Rusije i branimo poziciju svoje zemlje. Donosimo odluku o obustavi uplate članarine za organizaciju zato što je danas bez konstruktivnog odnosa, bez zdravog razuma, rad ovde apsolutno besmislen i beskoristan“, navela je Timofejeva po napuštanju zasedanja.

Član ruske delegacije Konstantin Zatulin rekao je da su predstavnici Ukrajine današnje zasedanje „pretvorili u lakrdiju“, i dodao da se „dogodila politička akcija koju je podržao deo delegacija iz zemalja NATO-a“.

„Veoma žalimo što se to dogodilo na teritoriji Srbije koja nije upitna po tom pitanju. Srbija nas je podržala, ali nažalost, iako je predsedavajuća, nije uspela da odloži to pitanje ili da na njega utiče“, kazao je Zatulin.

Zasedanje Generalne skupštine PS CES prethodno je otvorio predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić, a govorio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Uz Srbiju, Rusiju i Ukrajinu, na zasedanju su učestvovali i Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka, Turska, Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je 25. juna 1992. godine kada su šefovi 11 država u Istanbulu potpisali Deklaraciju i Bosforski dogovor. Organizaciji su se kasnije pridružile Srbija i Severna Makedonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.