Rusija ucenila Dačića da ne sme da stane iza evropskog plana za Kosovo: Diplomatski izvori o raskolu u vladajućoj koaliciji 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Socijalistička partija Srbije, odnosno njen lider Ivica Dačić je ucenjen od strane Rusije i ne sme da stane iza francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovoskog pitanja. To je jedini „okidač“ tenzija između predsednika Srbije i SNS, Aleksandra Vučića i šefa socijalista.

Ovako sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora tumače aktuelni raskol partnera u vladajućoj koaliciji SNS i SPS.

– Nova svađa SNS i SPS je verovatno prouzrokovana uslovljavanjem Rusije prema Socijalističkoj partiji Srbije da i dalje drže distancu prema evropskom predlogu za Kosovo. Ne deluje da će se sve razrešiti brzo, imajući u vidu koliko daleko je cela “svađa” otišla – mišljenja su oni.

Lider SPS tvrdi pazar

Naši sagovornici, međutim, smatraju da će Ivica Dačić, ipak, pre popustiti pod pritiskom Aleksandra Vučića, jer, kako kažu, „nema tu izbora“.

Na pitanje zbog čega se onda Ivica Dačić izlaže ovom konfliktu sa Aleksandrom Vučićem ako je jasno da će na kraju popustiti, sagovornici Danasa tumače da lider socijalista „tvrdi pazar“.

Rusija ucenila Dačića da ne sme da stane iza evropskog plana za Kosovo: Diplomatski izvori o raskolu u vladajućoj koaliciji 2
Vučić i Dačić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Oni dalje objašnjavaju da kao što Vučić drži Dačića u šaci, isto tako ga drži i Rusija.

Rusi izvesno imaju kompromitujuće fajlove o Dačiću

– Rusi sigurno imaju kompromitujuće fajlove za Dačića, a gotovo izvesno je tu reč o novcu – smatraju Danasovi sagovornici, koji o ovim pretpostavkama nisu želeli da govore javno, s obuirom na prirodu posla kojim se bave.

Socijalistička partija Srbije sigurno dobija novac iz Ruske Federacije, osim očiglednosti da se ta partija finansira kroz poslove sa naftom u Srbiji.

– Dačić bi sad trebalo da kaže da će im se ukinuti osnovni izvor finansiranja – zaključuju naši sagovornici.

Podsetimo, govoreći o problemima koje ima sa Socijalističkom partijom Srbije, predsednik Srbije je tu stranku uporedio sa desničarskim i nacionalističkim delom opozicije koji su striktno protiv evropskog rešenja za Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari