Dmitry PeskovFoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kremlj razume neviđeni pritisak sa Zapada pod kojim se rukovodstvo Srbije nalazi i ceni stav predsednika Aleksandra Vučića.

Istovremeno, Moskva računa na dalji uzlazni razvoj odnosa između dve države, rekao je danas pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov komentarišući Vučićevu izjavu da će Srbija možda morati da uvede sankcije Rusiji, prenosi Nova.rs.

„Svesni smo neviđenog pritiska kojem je rukovodstvo Srbije izloženo sa kolektivnog Zapada i svesni smo cene i napora srpskog rukovodstva koje je do sada uspelo da izdrži upravo taj pritisak“, rekao je Peskov, a prenosi TASS.

„Izuzetno cenimo ovaj stav srpskog rukovodstva i nadamo se da će naši bilateralni odnosi nastaviti da se razvijaju uzlazno“, naglasio je portparol Kremlja.

Peskov je istakao da Rusija ceni svoje odnose sa Srbijom.

„Oni imaju duboke istorijske korene, imaju veoma, veoma sadržajnu sadašnjost i sigurni smo da imaju veoma velike izglede za budućnost“, dodao je on.

Vučić je ranije rekao da će Beograd u jednom trenutku možda morati da uvede sankcije zbog situacije u Ukrajini.

Peskov ni reč o „šali“ da se Srbija priključi Rusiji

Novinari su pitali Peskova da prokomentariše šalu gubernatora Kurganske oblasti Vadima Šumkova da Srbija treba da odbije ulazak u EU i da se pridruži Rusiji u budućnosti.

Peskov nije želeo da daje komentare na tu temu, prenosi TASS.

Šef ovog ruskog regiona u četvrtak se na svom Telegram nalogu osvrnuo na vest o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Zapad preti Beogradu uskraćivanjem prijema u EU zbog nerešenog kosovskog pitanja.

„Srbija treba da se izjasni o nameri da ne uđe u EU, već da bude uključena u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), a zatim, sukcesivno, u Rusku Federaciju“, napisao je gubernator i potom naglasio da je reč o šali, ali da je „ozbiljno mislio na ceo problem rascepkanosti Slovena“.

„Ostavljam to bez komentara“, rekao je Peskov danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.