Rusko vojno prisustvo nerealno u svakom pogledu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Političar poput Boška Obradovića bi pre svega morao da bude obavešten i razuman…

… a njegova izjava nema veze ni sa jednim ni sa drugim, već se zasniva na onoj staroj izreci „što je babi milo – to joj se i snilo“ – poručuje direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, komentarišući izjavu lidera Dveri, koji je u skupštini poručio da Srbija treba da pozove rusku vojnu misiju koja bi bila garant bezbednosti građana na Kosovu.

Janjić ukazuje da bi Boško Obradović morao da zna da su na Kosovu NATO vojnici, a da naša država nije članica Alijanse, za šta se između ostalog i predsednik Dveri zalaže. On objašnjava da bi Srbija kao članica NATO saveza eventualno i mogla da pozove rusku misiju. Međutim, navodi Janjić, u trenutnoj situaciji, naša zemlja je potpuni autsajder, jer kontrolu nad delom njene teritorije drže strane trupe.

– Obradović bi morao da zna da je Rusija bila deo međunarodnih snaga, te da je prva došla na Kosovo ali i prva sa njega otišla. Tom prilikom, Rusi su sever Kosova prepustili Francuzima, a prištinski aerodrom američkim snagama. Da je Rusija imala bilo kakav interes da ostane vojno prisutna na Kosovu, ona bi na njemu ostala – naglašava Janjić.

Za njega Obradovićev nastup u parlamentu predstavlja „zabrinjavajuću bolest ljudi u Srbiji“, te jedan krajnje neodgovoran odnos prema Kosovu i ljudima koji tamo žive. Janjić ocenjuje da opozicija takvim nastupima očigledno samo jača Aleksandra Vučića, jer on u odnosu na njih, prema njegovim rečima, „deluje kao Ajnštajn“.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović pak smatra da pomenuta izjava Boška Obradovića nije toliko skandalozna koliko bi deo domaće javnosti želeo da je predstavi. Prema njegovom mišljenju, prvi čovek Dveri je tako nastupio malo zarad političke borbe, a malo radi prikupljanja političkih poena kod dela glasačkog tela koje je naklonjeno Rusiji.

– Nisam ljubitelj vojnih baza na sopstvenoj teritoriji, ali ne mislim da je takav poziv toliko skandalozan, iako je daleko od realnosti u svakom pogledu, naročito ukoliko uzmemo u obzir da se vlast već godinama lomi da li da dodeli diplomatski status Ruskom humanitarnom centru u Nišu – podseća Vukadinović.

Na kraju, on zaključuje da o pozivu ruskim snagama da dođu na Kosovo ne razmišljaju ni Beograd ni Moskva, jer to okolnosti jednostavno ne dozvoljavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari