Sa brifinga evropskih zvaničnika poručeno da je dobro da Srbija danas bude u Tirani na Samitu EU-Zapadni Balkan 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Zapadni Balkan sutra u Tirani, posebno što je samit fokusiran na napredak, i bilo bi dobro da Srbija bude predstavljena na najvišem nivou, rečeno je danas na brifingu evropskih zvaničnika uoči samita 6. decembra u Tirani.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je danas u Beogradu, nastavlja razgovore s Vučićem, rečeno je na brifingu, uz podsećanje da je proteklih nedelja bilo napretka po određenim pitanjima u dijalogu Srbije i Kosova.

Samit EU – Zapadni Balkan biće prvi samit koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i to je prilika da se potvrdi važnost strateškog partnerstva EU i regiona sa jasnom evropskom perspektivom, naveli su zvaničnici EU.

Glavne teme samita biće zajedničko suočavanje s posledicama rata u Ukrajini, usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere, jačanje sajber bezbednosti i otpornosti na strano mešanje, rešavanje izazova migracija, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Tema će biti i negativni efekti ukrajinske krize na energetiku i sigurnost hrane na Zapadnom Balkanu, ali i načini kako produbiti političku saradnju i političko angažovanje, sa posebnim fokusom na mlade ljude.

Zvaničnici EU ukazali su da će održavanje samita u regionu pokazati novi dinamizam u odnosu sa Unijom, najavljujući da će naredne nedelje biti održani sastani ministara inostranih poslova EU na temu statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu i viznu liberalizaciju za Kosovo.

Na brifingu je najavljeno da će u Tirani biti potpisana i deklaracija između operatora EU i zemalja regiona o smanjenju troškova rominga, koje bi trebalo da stupi na snagu 1.oktobra 2023. godine, dok bi se do proleća nastavili razgovori o daljem smanjenju tarifa rominga za period od 2023. do 2027. godine.

Prema objašnjenju, radi se o sporazumu na dobrovoljnoj bazi između operatora.

Deklaracija naglašava važnosti usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao i sankcijama prema Rusiji. Važno je naglasiti da većina partnera na Zapadnom Balkanu dnevno pokazuju svoju posvećenost tome, dok tekst ohrabruje one koji to još nisu učinili, da se pridruže, rečeno je na brifingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.