Sadiku: Nemam dilemu da će se briselski dijalog nastaviti 1Foto: info-ks.net

Kosovski oficir za vezu Valjdet Sadiku izjavio je uoči odlska iz Beograda, posle petogodišnjeg mandata, da nema dilemu da će se briselski razgovori nastaviti, samo se razmatra modalitet tih razgovora.

Oficiri za vezu Valjdet Sadiku u Beogradu, a Dejan Pavićević u Prištini imaju su zadatak da olakšaju primenu briselskih sporazuma.

Meni je veoma drago da za ovih pet godina, bez obzira na teške stvari kroz koje smo prošli, mi nijednog trenutka nismo prekinuli komunikaciju“, rekao je Sadiku u razgovoru za BBC na srpskom. Tako je bilo, tvrdi, i prilikom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

U kontaktu smo bili od početka – od njegovog ilegalnog ulaska, pa sve do hapšenja i povratka u Beograd.“ Govoreći o proteklom mandatu, Sadiku kaže da je jula 2013. godine kada je došao u beograd sve bila velika nepoznanica.

Sve je bila velika nepoznanica – od grada, u kome nikad ranije nisam bio, do posla. imali ništa više sem odluke da se kancelarije otvore, nismo znali ništa više ni o poslu, ni o mandatu.“

Danas ima pet godina staža u odnosima Beograda i Prištine, koje opisuje kao komplikovane, specifične, osetljive.

Kaže da je napredak u odnosima Beograda i Prištine 2013. i 2014. godine bio najopipljiviji jer je bilo entuzijazma, volje i rezultata, ali i velikih napora međunarodne zajednice.

Možda je uzrok tome što se tada govorilo o opštim sporazumima, koji nisu govorili o detaljima – a to je bila olakšavajuća okolnost jer su strane mogle da ih interpretiraju na svoj način“, rekao je Sadiku.

Sada, ističe, „kada se traže preciznije definicije, nema toliko prostora za interpretaciju.“

Iako se i Beograd i Priština žale na izostanak komunikacije oko istrage ubistva Olivera Ivanovića, Sadiku kaže da njegova kancelarija nije bila deo tog procesa razmene informacija – ali baš tu vidi prostor za buduću saradnju. I nema nijednu dilemu da će se briselski razgovori nastaviti.

Niko ne dovodi u pitanje nastavak dijaloga“, kaže Sadiku dodajući da se samo razmatra modalitet kako nastaviti razgovore.

Sadiku kaže da je mnogo više posla imao na rešavanju problema ljudi koji neminovno svakodnevno nastaju kada su odnosi Beograda i Prištine bez rešenja.

Rešavali smo probleme privrednika, koji su, na primer, tražili sertifikate za prevoz zapaljivih materija, pa sve do saobraćajnih udesa ili pitanja pritvora.Važno je za porodice pritvorenika da se procedure, umesto za nedelju-dve, rešavaju za sat-dva našim direktnim kontaktima.“

Smatra da pozicija koju je obavljao pet godina ima velikog potencijala koji treba da se iskoristi dogovorom pregovarača.

Treba razmišljati kako o širenju mandata i ovlašćenja, tako i o uvećanju osoblja“, predlaže Sadiku. Kaže da je zato stekao prijatelje tokom oficirskog mandata u srpskoj prestonici, koju opisuje kao po svemu veliki grad.

To ne znači da se sa svima slažem, ali način neslaganja, način komuniciranja tokom neslaganja je najlepše što nosim iz Beograda. Ne želite da učinite nešto što će biti otežavajuća okolnost kada se sutra sretnu predsednici ili premijeri.“ Sličnu poruku, napominje, ostaviće i svom nasledniku.

Ovo je osetljiv proces i za njega treba imati strpljenja i razumevanja, ali i odlučnosti“, rekao je Sadiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari