Sagovornici Danasa: Ostanak na vlasti je karta za slobodu za Vučića ali i sve bliske njemu 1Aleksandar Vučić Foto: FoNet/Milica Vučković

Ne samo da ostanak na vlasti za predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića znači i ostanak na slobodi, već je vlast „karta za slobodu“ i za sve bliske njemu, saradnike koji imaju porodične i kumovske veze sa organizovanim kriminalom, tajkune i milijardere, one upletene u afere kao što su Jovanjica, Krušik, Belivukovu bandu… ocenjuju sagovornici Danasa saglasni sa ocenom profesora prava Bojana Pajtića, da nijedna afera nije mogla da „prođe“ bez znanja državnog vrha.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocenio je da je za Aleksandra Vučića pitanje opstanka na vlasti- pitanje opstanka na slobodi, jer, kako kaže „nijedna afera niti pljačka Srije nije mogla proći bez njegovog naloga“.

Sagovornici Danasa saglasni su sa ovakvom ocenom uz dodatne napomene da nije samo Vučić taj koji ostankom na vlasti čuva sebe od pravne odgovornosti, već da su tu uključeni i svi njegovi bliski saradnici.

Sanda Rašković Ivić, narodna poslanica i potpredsednica Narodne stranke, saglasna je sa ocenom da je Aleksandar Vučić prikupio dovoljno materijala za odlazak u zatvor, kao i njegovi bliski saradnici, ukazuje ona.

„Država se guši u aferama i korupciji, veze, čak i porodične i kumovske s organizovanim kriminalom, kao i svakodnevno kršenje Ustava, sve su to stvari koje bi u normalnoj zemlji vodile do optuženičke klupe. Zato je Vučićev opstanak na vlasti karta za slobodu, njega i bliskih mu“, naglasila je Rašković Ivić.

Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik i kopredsednik organizacije „Zajedno“ smatra da su građani Srbije ti koji nisu na slobodi dokle god je Aleksandar Vučić na vlasti ali i upozorava da se ne bi mnogo toga promenilo u državi nakon Vučićevog odlaska.

„To treba obrnuto postaviti – ostanak Aleksandra Vučića na vlasti znači ostanak građana Srbije na neslobodi. Jedno isključuje drugo. Ali hajde da vidimo šta će se desiti kada Vučić ostane bez vlasti i da li će svi njegovi tajkuni i milijarderi ostati na slobodi. Siguran sam da oni neće dozvoliti da se nad njima, kao i nad drugim građanima, sprovodi zakon, jednog dana kad Vučić ode sa vlasti. Oni će svoju lovu, svoje milijarde, svoje zlatne rudnike, i sve te svoje projekte braniti silom. Oni to milom dati neće“, naglasio je Ćuta.

Pisac i novinar Marko Vidojković takođe govori o borbi građana za opstanak, ističući da je potpuno jasno da je Vučić kandidat za odlazak u zatvor.

„Ne primećujem nešto da se Vučić bori za opstanak za vlasti, pre bih rekao da se mi borimo za svoj biološki opstanak. I pravnom amateru je jasno da je Vučić kandidat za dugogodišnju robiju i to zbog najrazličitijih i najtežih krivičnih dela, samo se bojim da bismo morali da se oslanjamo na neki inostrani sud za isterivanje te pravde, naravno ne u celosti, nego u onom delu u kom je Vučić kršio zakone drugih država. Sve je to zasad na nivou teorije i treba se naoružati strpljenjem, pre nego velikim rečima bez dalekog dometa“, naveo je on.

Perica Gunjić, urednik Cenzolovke, naglašava da postoji mnogo motiva za preispitivanje krivične odgovornosti predsednika Srbije od koji su samo neki afere koje su u poslednjem periodu dospele u javnost.

„Samo zbog Jovanjice, Krušika i silčnih skandala sa izvozom oružja, katastrofe EPS-a, Belivukove bande… dobar deo ove vlasti, a posebno oni koje donose odluke, treba da završe u zatvoru. Koliko je, međutim, političara u ovoj državi koja je od devedesetih povezana sa organizovanim kriminalom, ratnim zločinima i ubistvima – zaista robijalo, ako ne računamo Hag? Koliko političara su DOS i Pajtićev DS osudili?“, upitao je Gunjić.

On podseća da ni zbog ubistva premijera nijedan političar nije osuđen za podršku atentatorima.

„Koliko snimaka mafijaša koji opušteno ćaskaju sa političarima iz vrha vlasti je potrebno da bi neko odgovarao? Šta je sa slučajem „koferčeta“? Ni, oni koji su ubili Ćuruviju još nisu osuđeni, 23 godine posle zločina. U pitanju je sistem koji su oni uspostavili, sistem u kome vlada omerta. Ne verujem da će se išta promeniti posle smene naprednjačke vlasti“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari