Šaip Kamberi: Predsednik Srbije primenjuje dvostruke standarde u vezi isticanja nacionalnih zastava 1foto FoNet Ljiljana Stojanović

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić primenjuje „dvostruke standarde“ u vezi isticanja nacionalniih zastava, te da se tako „ne gradi mir“, piše danas portal Bujanovačke.rs

 

Kamberi je na društvenim mrežama, povodom nedavnog Vučićevog obraćanja u Nišu, na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, napisao „da Albanci žive u pet zemalja regiona i da imaju isti jezik i zastavu“.

On je citirao Vučića koji je tada rekao: „Mi smo narod sa jednim jezikom i jednom zastavom. Možemo živeti u mnogim zemljama, ali imamo srpsko ime i prezime i zastavu“, prenosi taj portal.

„I dalje smo jedna nacija – mi smo Albanci. Dvostruki standardi ne grade mir“, napisao je Kamberi, inače lider Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Naveo je da su prava univerzalna, te da, kako je ukazao, Vučić nema monopol za njihovu distribuciju,

„Zašto onda smatrate da neka prava važe isključivo za Srbe? Zašto ne prihvatate ista prava Albancima u Srbiji? Zašto se onda Albanci kažnjavaju kada koriste svoj nacionalni simbol?“, napisao je Kamberi.

U objavi je pitao i „Zašto Albancima u Preševskoj dolini nije priznato pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika u državnim organima?“.

Bujanovačke su prenele i da „albanskoj manjini u Srbiji nije dozvoljeno korišćenje zastave Republike Albanije kao nacionalnog simbola“.

Kamberi, bivši predsednik opštine Bujaovac je jedini albanski poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije.

PDD okuplja Albance sa područja opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, za koje albanski političari često koriste naziv „Preševska dolina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari