Samo još Zmaj od Šipova nije potpisao peticiju podrške Dodiku: Branislav Borenović, lider PDP, koja je tražila ponovno brojanje glasova 1Foto: Twitter/@BBorenovic

„Uz dužno poštovanje prema nekoliko ljudi iz Srbije koji su zloupotrebljeni potpisujući nekakvu peticiju kojom se direktno miješaju u izborni proces i volju naroda u Republici Srpskoj, većina potpisnika su Dodikovi poltroni, ambasadorčići i pojedini direktori i rukovodioci vladinih i provladinih institucija“, kaže, između ostalog, Branislav Borenović, lider opozicone Partije demokratskog progresa, koja je je i tražila ponovno prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj, ubeđena da je njihov predsednički kandidat Jelena Trivić pobedila Dodika na izborima.

Borenovića čudi što Dodik nije na spisak stavio i onog svog jurišnika i zmajovitog fana iz Šipova.

„Taj Zmaj iz Šipova je oličenje društva koje je Dodik kreirao. On je oličenje republike u kojoj aplaudiraju, podstiču, šeruju primitivizam, bahatost, korupciju i nepravdu. Protiv svega toga se mi iskreno i odlučno borimo, jer hoćemo slobodnu, pravednu, dostojanstvenu i ponosnu Republiku Srpsku u kojoj zakoni jednako vrijede za sve“, navodi Borenović.

 

 

On navodi da ogroman broj intelektualaca iz Republike Srpske nije na tom Dodikovom spisku, a na njemu je najviše onih koji su istovremeno i na njegovom platnom spisku.

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije ističe da je u projektu “srpski svet” došlo do sukoba dve struje. Jednu predvodi Milorad Dodik, drugu Aleksandar Vučić.

„Tu nema političkih i vrednosnih razlika, obojica su za crtanje novih etničkih granica u regionu spoljnopolitički oslonjeni na Rusiju. Ovde se radi o tome ko će biti “vožd” tog antievropskog i nacionalističkog projekta, Dodik ili Vučić. Peticija podrske ekstremnih i proruskih desničara Miloradu Dodiku je pokazatelj i poruka da Aleksandar Vučić gubi primat u tom nacionalističkom projektu i da taj sloj poludruštva, iz kog je Vučić politički i ponikao, više veruje Dodiku nego njemu. Nije tajna da čak i velika većina vladika iz SPCa podržava Dodika“, navodi Božović.

Dodaje da je tužno što ni Srbija, ni Republika Srpska nemaju evropsku alternativu, već su osuđene da gledaju dva lica iste pogubne i nazadne politike kako se tuku za svoje lične interese.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno kaže da nema iznenađenja među dežurnim „čuvarima srpstva“.

„Dodik, kao jedan od barjaka kvazi-patriotskih, a zapravo lukrativno-mafijaških snaga, jeste vredan njihove angažovanosti. Pretpostavljam da je i ovo još jedna akcija koordinisana sa Vučićem, a sa ciljem sluđivanja naroda. U svakom slučaju – ništa novo u naprednjačkoj Srbiji“, ističe Stojković.

 

U organizaciji infoportala „Fakti“, brojni akademski radnici i javne ličnosti iz Srbije i Republike Srpske potpisali su peticiju, kako se u njoj navodi, povodom pokušaja menjanja rezultata izbora za predsednika RS i pokušaja destabilizacije Republike Srpske.

„Peticiju upozorenje da niko ne sme da menja i poništava izborne rezultate, već je potpisalo 129 istaknutih ličnosti“, objavila je Radio-televizija RS (RTRS).

Peticiju su, izmedju ostalih, potpisali francuski profesor geopolitike Aleksis Trud, akademici Јelena Guskova i Darko Tanasković, bivši ministri spoljnih poslova SRЈ Vladislav Јovanović i Živadin Јovanović.

Peticiju su potpisali i reditelji Emir Kusturica i Predrag Gaga Antonijević, producent Maksut Maksa Ćatović, glumac Vuk Kostić, književnici Slobodan Vladušić i Vladimir Kecmanović.

Među potpisnicima su istoričari Miloš Ković, Aleksandar Raković i Čedomir Antić, profesori Bogoljub Šijaković, Slobodan Antonić, Milomir Stepić, Miloš Јovanović, Srdja Trifković, Časlav Koprivica, Srdjan Perišić, publicisti Aleksandar Pavić, Đorđe Vukadinović, Zoran Ćirjaković, Dragomir Andjelković, novinari Ljiljana Bogdanović i Siniša Ljepojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari