Samoopredeljenje favorit prema istraživanjima 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani u nedelju, 14. februara, i sudeći po istraživanjima na njima će ubedljivu pobedu odneti pokret Samoopredeljenje, koji predvodi Aljbin Kurti.

Pobeda Samoopredeljenja će prema anketama biti ubedljiva, ali ako je verovati poslednjim istraživanjima, ona neće biti onakva kakvu Kurti priželjkuje: da osvoji 61 poslaničko mesto i formira vladu bez ulaska u koaliciju.

Iako se krajem decembra, kada je Ustavni sud Kosova proglasio nevažećim odlučujući glas poslanika Etema Arifija prilikom izbora Hotijeve vlade i naložio raspisivanje vanrednih izbora, spekulisalo da rejting Samoopredeljenja ide i do 50 procenata, najskorija merenja prištinskog Instituta PIPOS pokazala su da Kurtijev pokret podržava 40,95 posto birača.

Isti institut ovako je izmerio Kurtijeve takmace na vanrednim izborima 2021: Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija ima 22,03 procenta, Demokratski savez Kosova iz koga je aktuelni premijer Avdulah Hoti 19,35 odsto, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja 7,8 posto podrške glasača.

Prema ovom istraživanju, sa 3,15 procenata podrške, ispod cenzusa će ostati Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti u četvrtak je održao miting u Južnoj Mitrovici, zajedno sa vršiteljkom dužnosti kosovskog predsednika Vjosom Osmani, izvestio je portal Veriu.info a preneo Kossev.

Kurti je rekao da će pomoći građanima Mitrovice više od bilo koje druge posleratne vlade.

– Pobeda 14. februara trebalo bi da bude, ali kao i u Labu, bez drugog kruga od 61 poslanika, kako bi se sprovele višestruke reforme sa stabilnom vladom, parlamentarnom većinom i proisteklo iz većine građana u celoj zemlji. Zahvalićemo se građanima Mitrovice na podršci koju su nam neprekidno pružali i kao vlada ih nikada nećemo zaboraviti, pomagaćemo im kao nijedna druga posleratna vlada – rekao je Kurti.

Prema oceni Rona Đinovcija, aktiviste civilnog sektora iz Prištine, predizborna kampanja na Kosovu bila je prilično opuštena kada je reč o diskursu između stranaka, dok su analitičari na televizijama vodili oštre razgovore. Prema njegovim rečima, razlog tome je što je pokret Samoopredeljenje imao strategiju da se ne pojavljuje na televizijama, već da koristi samo društvene mreže.

– Kampanja će biti upamćena po smešnim trenucima, kojih je bilo mnogo, ali se oni ne mogu objasniti publici spolja. Ovoga puta nismo imali sučeljavanja političara, u poređenju sa nekim drugim vremenima – objašnjava Đinovci.

Kada je reč o predstavnicima Srba, pored Srpske liste među čijim kandidatima su i pojedinci iz stranke ubijenog Olivera Ivanovića, za mesta u kosovskom parlamentu nadmeću se i Građanska inicijativa Za slobodu, pravdu i opstanak, kao i Srpski demokratski savez.

Kampanja Srpske liste, bliske Srpskoj naprednoj stranci, zasnivala se na pozivanju na zvanični Beograd i insistiranju na osvajanju svih deset poslaničkih mesta koja su garantovana srpskoj manjini kako, prema navodima sa portala Kosovo onlajn, „poslanička mesta u kosovskoj skupštini ne bi zauzeli neki drugi koji bi trgovali glasovima Srba“.

Građansku inicijativu Za slobodu, pravdu i opstanak predvodi Milan Dabić iz Gračanice, a podršku ovoj inicijativi pruža Progresivno demokratska stranka Nenada Rašića. Osim Dabića, na listi su još dvoje kandidata i to Rada Trajković i Cvetko Veljković, koji je je kratko bio na poziciji šefa Kancelarije za zajednice u Vladi Aljbina Kurtija.

Srpski demokratski savez predvodi Slaviša Petković. On je bio prvi ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i lider Srpske demokratske stranke, koju je potom ugasio.

Manje birača nego 2019.

Na osnovu podataka koje je objavio pomenuti portal, kupan broj birača na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima je 1.794.862, što je 143.006 manje nego na izborima 6. oktobra 2019. godine. Prijavljeno je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata Centralna izborna komisija Kosova saopštila je osmog februara da je do tada akreditovano više od 19.000 posmatrača, prenela je Beta. Ti posmatrači dolaze iz političkih subjekata, medija, ambasada, nevladinih i drugih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari