moskva rusijaFoto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Predsednik Vladimir Putin je jači nego na početku rata i situacija u Rusiji je gora – nema slobodnih izbora, nema slobodnih medija, a ako sada izađete na ulicu da protestujete, verovatno ćete biti uhapšeni, izgubiti posao i imati druge probleme, kaže Maksim Samorukov, saradnik Karnegi zadužbine iz Moskve.

„Na domaćem planu rekao bih da je (Putin) jači, jer mu je rat omogućio da stavi tačku na sve ostale slobode koje su ostale“, rekao je Samorukov u emisiji Iza vesti na televiziji N1.

Kako je kazao, cena protesta je visoka, politički život je potpuno paralisan i nema slobodnih medija.

Samorukov kaže da su oni koji aktivno podržavaju rat manjina, ali su to i oni koji se aktivno protive, a većina Rusa pokušava jednostavno da ignoriše ono što se dešava i radi u Ukrajini.

On je rekao da sankcije nisu toliko pogodile Rusiju, jer je ona kapitalističko tržišno društvo koje se prilagođava.

„Prosečan Rus je postao još razočaraniji zapadom, još više anti-zapadan u pogledu na svet. Eto to je glavni ishod sankcija“, kaže Samorukov.

Kazao je i da je „pogrešan stereotip“ da će prodice čiji su članovi regrutovani i poginuli u Ukrajini biti protiv rata – u većini slučajeva, tvrdi Samorukov, podržavaće rat, jer nekako moraju da ubede sebe da su njihovi sinovi poginuli za nešto važno, a ne zbog Putinove obesti.

Rekao je da je skeptičan kad je reč o mogućnosti za demokratske promene u Rusiji, čak i po završetku rata.

Moguće je regulisati osećanja većine ljudi propagandom, čak i ako Rusija objektivno doživi poraz, građani u Rusiji mogu da to ne dožive tako, kazao je Samorukov.

Jedan od ključnih problema rata je što niko ne zna šta je cilj Rusije, dodao je on.

Analizirajući Putinove odluke i strategiju jasno je da je na početku bila namera da se osvoji cela ili skoro cela Ukrajina i uspostavi prijateljski režim, ali to nije uspelo, kazao je.

„Retorika se stalno menja, niko to ne objašnjava i sada vidimo, sudeći po nedavnom Putinovom govoru, da je njegov stav da je to rat protiv Zapada i konačni cilj je da se zaustavi i spreči da se Zapad meša u rusku politiku. To je dosta opšta formulacija“, rekao je Samorukov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari