Koliko je vremena potrebno za demontiranje kulta Putina u Srbiji? 1EPA-EFE/SERGEY GUNEEVSPUTNIK

Aktuelna vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem može da preokrene sliku javnog mnjenja o predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu istim sredstvima kojima ga je i gradio a ukoliko kampanja ne bude agresivna, brutalna i nerealna za to će trebati pet godina, procenjuju sagovornici Danasa.

Aktuelna vlast sve više daje signale da bi mogla da uvede sankcije Rusiji, ali je istovremeno svesna da je oko 80 odsto građana Srbije protiv njih, kao i da je popularnost ruskog predsednika velika, čak na procenat ispod Vučićeve, kako je pokazalo prošlogodišnje istraživanje Demostata, postavlja se pitanje kako će vlast taj proruski deo javnosti smekšati i koliko je za to potrebno.

Mediji ovih dana prenose istraživanje javnog mnjenja mađarske kompanije Ceper koje pokazuje da popularnost Putina u Srbiji i još 11 država Centralne Evrope u oštrom padu, te da je istovremeno smanjena i popularnost američkog predsednika Džoa Bajdena, a 83 odsto ljudi u regionu želi prekid vatre ili mirovni sporazum u Ukrajini.

Istraživanje pokazuje da, bez obzira na rat, u polovini zemalja regiona Putin ima veću podršku nego Bajden, iako je ona poslednjih godinu dana u velikom padu. Srbi i dalje imaju najpozitivnije mišljenje o Putinu, 59 odsto ispitanika.

Demostat je nedavno pisao da je protest ultradesničara na Sretenje simbolični početak rušenja Putinovog kulta i jasnog zaokreta srpske spoljne politike ka Evropskoj uniji i Zapadu, te da je propagandni aparat vlasti uključen i sada se može očekivati postepeni pad podrške Putinu i agresiji Rusije u Ukrajini.

Ivana Petronijevic Terzić, novinarka Demostata, za Danas kaže da aktuelna vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem može da preokrene sliku javnog mnjenja, koje je do sada većinski bilo okrenuto Rusiji, te demontira kult Vladimira Putina.

– Vučić može da dekonstruiše mit o Putinu i Rusiji istim sredstvima kojima ga je gradio deceniju unazad, uz čvrst oslonac na medije koji su mu naklonjeni. Čini se da je propagandna mašinerija već uključena, a kada bude u punoj brzini na razbijanju mita o Rusiji i Putinu udruženo će raditi predstavnici vladajuće koalicije, provladini elektronski i štampani mediji, kao i pojedinci iz političke i društvene elite, kako bi se stvorila prividna jednoglasnost svih u društvu, od političara do intelektualaca – navodi ona.

Kako dodaje, socijalni psiholozi nas podsećaju da građani formiraju svoje stavove po vrlo jasnim propagandnim političko-medijskim agendama.

– Kako mediji plasiraju nove informacije, drugačije interpretacije, komentare i vrednosti, tako se menja i slika javnog mnjenja. Naravno, tvrdi podržavaoci određene ideje uglavnom ostaju na svojoj poziciji, dok se meki prelivaju u pravcu u kojem ih usmere medijski narativi. Da je takva promena javnog mnjenja moguća, čak i u veoma kratkom periodu, uči nas istorija, i naša i svetska – kaže Petronijevic Terzić.

U kom vremenskom periodu bi moglo doći do demontiranja Putinovog kulta u Srbiji, teško je reći, jer će, kako pojašnjava, vreme koje je za to potrebno pre svega zavisiti od intenziteta kampanje, koja je već počela.

Da će potrebno vreme za „rušenje“ popularnosti Putina zavisiti od intenziteta kampanje, smatra i Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus.

On za Danas procenjuje da će u realnim uslovima biti potrebno pet godina ukoliko kampanja ne bude brutalna, agresiva i nerealna.

– Popularnost Putina nije nastala preko noći. On je početkom 2000-tih i kasnije bio hit ne samo u Srbiji nego i u svetu. Iz godine u godinu je populranost rasla u Srbiji i to je jačano od strane i prethodne i sadašnje vlasti. U zapadnom delu sveta je ta popularnost pala, pa će i kod nas, ali taj narativ mora biti drugačiji. Ne kažem da treba neko da ga kritikje i da ga stavi na stub srama, ali pošto dugo postoji glorifikacija njegovog lika i dela, ne smao od strane vlasti nego i u opozicji i u svim sferama društva, za to će biti potrebno vreme i malo više realnosti – objašnjava Pejić.

Upitan očekuje li kampanju i kakvu, odgovara da ne očekuje, makar ne od onih koji su dosad bili za njega.

– Ali je moguće da se promeni u nijasama. Da ne bude PutIN nego predsednik Ruske Federacije. Sve zavisi i od politike, jer je linija suviše tanka i teško je političarima i opinion mejkeriam da nađu pravu meru – zaključuje Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari