Samostalni sindikat: U kragujevačkim preduzećima formiraju novi sindikat na zahtev funkcionera SNS 1Foto: Lazar Novaković

Funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) zatražili su od direktora preduzeća čiji je osnivač Grad Kragujevac da pomognu formiranje novog sindikata „Zajednica sindikata Srbije“, rekli su za Betu u Samostalnom sindikatu, dodajući da ta „akcija traje već duže vreme“.

Prema saznanju Samostalnog sindikata, Zajednica sindikata Srbije u gradskim preduzećima mahom preuzima članstvo od drugih sindikata.

Prema njihovim navodima, u Javnom stambenom preduzeću „Kragujevac“ novi sindikat ima primat, dok je u JKP „Šumadija“ okupio oko 100 članova.

Radnicima se u preduzećima sugeriše da bi „bilo dobro da se učlane u novi sindikat“ koji će, navodno, „da ih zaštiti kada bude bilo tehnoloških viškova ili se rade nove sistematizacije“.

Taj novi sindikat je dobio prostor za svoj rad u Upravnoj zgradi nekadašnje „Zastave“ u centru Kragujevca.

Kako navode u Samostalnom sindikatu, dva radnika JKP „Šumadija“ su oslobođena drugih obaveza da bi se bavila aktivnostima novog sindikata.

U Samostalnom sindikatu su ocenili da sindikat koji se formira na zahtev funkcionera SNS neće štititi radnike, već će biti „na strani vlasti“.

Zajednica sindikata Srbije je reprezentativan sindikat u komunalnoj delatnosti Grada Beograda.

Na zvaničnom sajtu tog sindikata su vesti o aktivnostima još iz 2019. godine – seminarima, radničkim sportskim igrama, kao i saopštenje o zahvalnosti predsedniku Srbije na obilasku radnika beogradske Gradske čistoće pred odlazak na teren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari