Da li će Amerika uvesti sankcije i Vučiću? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Posle Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića i Aleksandra Vulina, SAD uvela je sankcije i Nenadu Popoviću i Miši Vaciću.

Sankcije ovoj „crnoj“ petorki uvedene su jer su označeni kao kriminalna grupa, kao i ona koja ima obaveštajne ili ekonomske veze sa Rusijom, državom koja je pod sankcijama ne samo Amerike već i cele Evropske unije.

Imajući u vidu da je reč o bliskim saradnicima predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji su obavljali najviše državne funkcije, postavlja se pitanje šta SAD ovim sankcijama poručuje samom Vučiću i da li bi i on uskoro mogao da se nađe na njihovoj crnoj listi.

Poslednje sankcije ministarstva finansija SAD, Nenadu Popoviću i Miši Vaciću za mene nisu iznenađenje. Dovoljno je pogledati obrazloženje – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Kako se navodi, Miša Vacić je bio “međunarodni posmatrač” na nelegalnom referendumu kojim je Krim odvojen od Ukrajine i pripojen Rusiji. Njegove ranije veze sa ekstremnim ruskim nacionalističkim grupacijama nisu pominjane ali su dobro poznate od ranije. Neki od tih lidera su ga posećivali u Srbiji

Sankcije Popoviću i Vaciću poruka Vladi Srbije

Povremeno je Vacić radio za Vladu Srbije, dodaje – setimo se funkcije savetnika u vladinoj kancelariji za KIM.

– Nenad Popović, koji je predsednik neke fantomske Srpske narodne partije, bio je ministar u Vladi Srbije i upravo predviđen za direktora pošta Srbije. Učestvovao je u brojnim privatizacijama u Srbiji, a najpoznatiji je po privatizaciji Minela. Većinu poslova obavljao je u Rusiji. Vodio je brojne sudske procese protiv NVO Krik, koje je skoro sve izgubio – podseća naš sagovornik.

Ako pokušamo da nađemo zajednički imenitelj ove dve dosta različite ličnosti, ističe dalje, pojavljuju se dve.

Da li će Amerika uvesti sankcije i Vučiću? 2
foto FoNet Milica Vučković

– Rad za vladu Srbije i duboke veze sa Putinovom Rusijom. Oni nisu slučajno izabrani. Njihove sankcije su dodatna poruka Vladi Srbije da njene političke i ekonomske veze veze sa Rusijom moraju da prestanu. To govore neprekidno i EU i SAD. Ali ovo su personalizovane poruke – smatra Žarko Korać.

Prema njegovim rečima, petorka Vulin, Radoičić, Veselinović, Vacić i Popović, koji su pod ekonomskim i političkim sankcijama SAD, predstavljaju i simbolički ono što Zapad traži da se promeni u Srbiji.

– Kod bivšeg šefa BIA, Aleksandra Vulina razlog za sankcije je bila obaveštajna saradnja sa Rusijom, a kod Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića – pljačka, šverc političko i vojno mešetarenje Srbije na Kosovu. Kada je reč o Popoviću, tu su snažne ekonomske veze sa Rusijom, a kod Vacića – politička podrška Putinu – objašnjava sagovornik Danasa.

Koliko će Vučićev režim da primi poruku, ostaje da se vidi, dodaje.

– Jer, ako se politika koju predstavlja ova petorka ne promeni, sasvim je sigurno da će se sankcije proširiti. I da ne zaboravimo, ove sankcije podrazumevaju da niko sa njima ne bi smeo da sarađuje ili trguje, jer bi i takvim osobama i firmama bile uvedene sankcije – kaže naš sagovornik.

Sankcije za petorku simbolizuju suštinu onoga što SAD zamera Vučiću

Kako napominje, petorka pod sankcijama simbolizuje suštinu onoga što SAD zameraju politici Aleksandra Vučića.

– Siguran sam da je dodatak listi već spremljen za one koji se prave da ne vide poruku. A, istorija sankcija SAD obuhvata i šefove država i predsednike vlada – zaključuje Korać.

Prema rečima Miloša Bakovića Jadžića, portparola Solidarnosti, vest da su Popoviću i Vaciću uvedene sankcije je radosna.

– Svakako me raduje sve što ide na štetu ljudi poput njih dvojice jer oni godinama rade na štetu naroda koji živi u Srbiji. Za poštenje desničarskog prevaranta Vacića je dovoljno podsetiti se samo izbora u Vranju i navodne najezde mađarskih glasača na ovaj grad, ne treba ići čak do njegove „posmatračke misije“ na istoku Ukrajine – kaže sagovornik Danasa.

Da li će Amerika uvesti sankcije i Vučiću? 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Interesantnije mi je delovanje nekadašnjeg ministra Popovića, napominje.

„Ne znam ko bi mogao biti sledeći, ali znam da to neće biti tajkun Željko Mitrović

– Ostaje mi nejasno da li je kod njega ipak prisutna neka trunka doslednosti mimo profitnih interesa ili je uronjenost u ruski biznis toliko duboka da nije ni pokušao prestrojavanje ka Zapadu, što će verujem mnoge njegove kolege tajkuni, probati da urade, a neki već i rade. Hajde da verujemo američkoj proceni, napominje, oni se razumeju i u biznis i u politiku, ma koliko da otrcano zvuči sintagma „ruski maligni uticaj“ – kao da je nečiji uticaj benigni – i ma koliko licemerno zvuči pozivanje na „funkcionalno demokratsko upravljanje regionom“ – objašnjava Miloš Baković Jadžić.

Ne znam ko bi mogao biti sledeći, kaže, znam samo da to, za sada, neće biti tajkun Željko Mitrović.

– A nadam se da nakon pada SNS režima niko neće poput Nenada Čanka svirati klavir na „demokratskoj ružičastoj televiziji“ – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari