Amerika uvela sankcije Miši Vaciću i Nenadu Popoviću: Ko je još na proširenoj listi 1Foto: Beta (arhiva); FoNet/Milica Vučković

Stejt department i Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavili su danas odluku o uvođenju sankcija protiv više pojedinca sa Balkana, među njima Miše Vacića i Nenada Popovića, kao i protiv niza privrednih entiteta, a zbog povezanosti sa štetnim aktivnostima Ruske Federacije, i u svrhu funkcionalnog demokratskog upravljanja regionom.

Za Mišu Vacića se kaže da je srpski političar koji trenutno obavlja funkciju predsednika Srpske desnice. Vacić je naveo da je, na poziv Vladimira Putina, bio „međunarodni posmatrač” ruskih lažnih referenduma u ​​ruskim okupiranim regionima Ukrajine u septembru 2022. Vacić se zalagao za navodnu aneksiju ovih regiona od strane Rusije, dodaje se.

U objavljenoj odluci, naveden je i spisak 12 privrednih entiteta, odnosno više Popovićevih firmi koje podležu sankcijama. Među njima je i elektronska kompanija sa sedištem u Moskvi koja proizvodi uređaje za distribuciju i kontrolu električne energije, kao i druga kompanija koja se bavi menadžmentom.

Nenad Popović je bio ministar u Vladi Srbije od 2017. do 2022. godine i osnovao je Srpsku narodnu partiju 2014, navodi se. Popović poseduje brojne kompanije i holdinge u Srbiji i Rusiji i koristi visoke veze u Kremlju da se obogati, obezbedi poslovanje za njegove posede i olakšavanje pronevere i korumpiranih poreskih šema, dodaje se.

RSE: Vacić, Popović i proširena lista

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamernih aktivnosti dodali su još deset osoba i kompanije iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na listi su Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Miodrag Davidović i Branislav Mićunović iz Crne Gore, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, te Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

„Rusija je nastavila koristiti svoj uticaj na Zapadnom Balkanu kako bi sprečila integraciju regiona u međunarodne institucije i organizacije, kao i iskoristila ključne jurisdikcije za olakšavanje svojih agresivnih destabilizirajućih aktivnosti“, rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson.

„Današnja akcija ponovno potvrđuje šire napore Vlade SAD-a u promociji mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regionu Zapadnog Balkana“, naveo je Nelson, prenosi RSE.

Podsetimo, u decembru prošle godine, sankcije su uvedene Milanu Radoićiću i Zvonku Veselinoviću, a u junu ove Aleksandru Vulinu.

Sjedinjene Države uvele su 20. oktobra i sankcije za sina i ćerku Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. „Članovi ove mreže, među kojima su i Dodikova deca, olakšavaju Dodikovu korupciju u bosanskohercegovačkom entitetu RS, omogućavajući mu da crpi javna sredstva iz RS-a i obogaćuje sebe i svoju porodicu na račun građana BiH i funkcionalne vlasti u zemlja“, navedeno je, između ostalog, u saopštenju.

Blokirana sva imovina i zabranjene transakcije

Prema odluci Ministarstva finansija, sva imovina i udeli u imovini osoba dodatih na listu, koje su u Sjedinjenim Državama ili u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u, piše RSE.

Takođe, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, izravno ili neizravno, pojedinačno ili ukupno, sa 50 posto ili više. Sve transakcije osoba iz SAD-a unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili udele u imovini označenih ili na drugi način blokiranih osoba zabranjene su osim ako nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC ili su izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Osim toga, finansijske institucije i druge osobe koje učestvuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmetom embarga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari