Aleksandar Vulin stavljen na listu američkih sankcija - šta piše u odluci 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno-informativne agencije, stavljen je na listu sankcija Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Na sajtu OFAC 11. jula je objavljeno sledeće saopštenje, u slobodnom prevodu:

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas je sankcionisala osobu u Srbiji na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033. Imenovanje Aleksandra Vulina (Vulina) podvlači rešenost Sjedinjenih Država da pozove na odgovornost angažovane u koruptivnim poslovima koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu.

„Trezor neće oklevati da cilja aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrivajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson.

„Današnjem akcijom Aleksandar Vulin je odgovoran za svoja koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu“.

KORISTI SVOJ POLOŽAJ POLITIČKOG UTICAJA ZA LIČNU I PARTIJSKU DOBIT
Aleksandar Vulin (Vulin) je umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije.

Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, po imenu SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

Vulinovi postupci su unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu.

Vulin je direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova.
Ove institucije nisu mete ovih sankcija.

OFAC imenuje Vulina na osnovu E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u korupciji u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na Zapadnom Balkanu, ili sadašnjim ili bivšim zvaničnikom vlade na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva, ili podmićivanje.

Aleksandar Vulin stavljen na listu američkih sankcija - šta piše u odluci 2
sajt OFAC

IMPLIKACIJE SANKCIJA
Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore opisane osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama ili u posedu ili kontroli američkih osoba su blokirani i moraju biti prijavljeni OFAC-u.

Pored toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jednog ili više blokiranih osoba.

Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene opštom ili posebnom licencom izdatom od OFAC-a ili izuzete.

Zabrane obuhvataju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja se bave određenim transakcijama ili aktivnostima sa kažnjenim licem mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje, zaključuje se u objavi na sajtu OFAC.

Podsetimo, u junu je američki predsednik Džozef Bajden za godinu dana produžio sankcionu uredbu vezanu za Balkan, koja je uvedena provobitno 2001, a koja predviđa mere protiv osoba koje su pretnja miru i demokratiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari