Aleksandar VulinFoto: Beta/Miloš Miškov

Bivši funkcioner vlade Kosova Petrit Seljimi navodi da je za stavljanje šefa BIA Srbije Aleksandar Vulina na listu sankcija SAD odgovoran Džejms O Brajen.

Seljimi je to napisao na svom Tviter nalogu uz najavu njegovog skorog dolaska.

„Osoba odgovorna za stavljanje na crnu listu šefa srpske tajne službe je američki car sankcija Džim O’Brajen. Uskoro će Senat potvrditi njega za pomoćnika sekretara Stejt departmenta. Znam ga dobro od 2000-ih. Ovo je pravi poklon za region“, naveo je Seljimi.

Podsetimo, Vulina je na crnu američki listi stavilo američko Ministartsvo finasija zbog sumnje da je upleten u trgovinu oružjem, kriminal i korupciju i omogućavanje lošeg uticaja Rusije pu regionu.

Bela kuća je 20. maja objavila da predsednik SAD Džo Bajden ima nameru da imenuje bivšeg američkog izaslanika za Balkan O’Brajana za pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja.

On je bio deo američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu između Kosova i Srbije 1999, a od 2022. radi kao šef Kancelarije za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u Stejt dipartmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari