Ako pružite podršku Rusiji u izbegavanju sankcija, i sami ste podložni sankcijama: Poruka zvaničnika SAD 1Tviter, Misija SAD u EU

Naša poruka je vrlo jasna svakoj privatnoj kompaniji – ako pružite materijalnu podršku Rusiji u izbegavanju sankcija, i sami ste podložni sankcijama, rekao je ambasador Džejms O Brajen, šef Kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta, na onlajn brifingu za medije u Briselu.

Tu poruku prenosimo privatnom sektoru ne samo u državama partnerima, dakle, tri desetine zemalja sveta koje su otvoreno deo naše koalicije, već i privatnom sektoru u Kini, Turskoj, Indiji i drugde, rekao je O Brajen u uvodnoj reči, na brifingu koji je pratilo više od 30.000 predstavnika medija širom sveta.

I vidimo da mnoge velike, legitimne kompanije, razumeju i poštuju domet sankcija, ocenio je američki zvaničnik navodeći da to čini Rusiju zavisnom od novih ili nepouzdanih dobavljača, što je način na koji je veoma teško voditi moderu ekonomiju.

O Brajen je ocenio da trvenja i neizvesnost koji su uvedeni u rusku ekonomiju usled napora da se izbegnu sankcije, podrivaju sve što Rusija radi, ostavljajući joj na raspolaganje sve manje resursa.

Osvrćući se na globalne posledice rata u Ukrajini O Brajen je međutim, naveo da SAD pokušavaju da dozvole Rusiji da nastavi kao snabdevač robe koja je važna širom sveta.

Ovo omogućava prodaju ruske nafte globalnom jugu, Evropa i SAD više neće uvoziti rusku naftu, ali druge zemlje mogu, takođe ne sankcionišemo izvoz ruske hrane i đubriva, i to je ključna tačka, dodao je američki zvaničnik.

Ruski izvoz hrane prati predratne nivoe, a mi radimo na otklanjanju svake prepreke – bilo da je uzrokovana ruskom zabranom izvoza, koja je trajala nekoliko meseci ove godine, ili ograničenjima na ukrajinsko žito, dodao je.

Između ostalog, pomenuo je i da je direktan izvoz u Evropsku uniju putem linija solidarnosti omogućio Ukrajini da izveze još 2 do 4 miliona tona žitarica na svetska tržišta.

Sada su cene za većinu ključnih proizvoda pale na predratne ili niže nivoe, a to je rezultat izuzetnih napora i iznad svega izuzetne hrabrosti Ukrajinaca da nastave da obrađuju zemlju i izvoze, kao i da drže luke otvorenim, dodao je O Brajen.

Pre dve nedelje sam posetio Odesu, i ono što sam video je grad koji se vraća u život, jer je mogao da počne da izvozi, kao što sam rekao, milione tona žita, dodao je.

Međutim, kako je naveo, Rusija je ovog vikenda gađala Odesu raketnim udarima.

To ima direktan uticaj na sposobnost Ukrajine da hrani ljude na globalnom jugu, naveo je O Brajen ističući da je u Odesi bio kako bi propratio dolazak brodova Svetskog programa za hranu, kojim se žito izvozi u zemlje sveta kojima je to najpotrebnije.

Ponovio je da je ipak nedelju dana kasnije Rusija je ciljala to područje radi raketnih udara. Istakao je da je upravo takvo ponašanje pokazuje zašto je važno da Rusija napusti ovaj rat suočena sa strateškim porazom i zašto imperijalni projekat koji pokušava da sprovede, mora da propadne.

Na pitanje novinara Rojtersa o odnosu SAD i Evrope, Džejms o Brajen odgovorio je da je veoma zadovoljan tom saradnjom.

Postoji veoma jak dogovor o tome šta želimo da uradimo, a to je da uskratimo resurse Rusiji da vodi svoj rat i da smanjimo našu zavisnost od nje.

Videli smo da i SAD i Evropa smanjuju oslanjanje na Rusiju u energiji, u nekim slučajevima, sa veoma visokog nivoa oslanjanja na veoma nizak, ocenio je američki zvaničnik, dodajući da je reč o veoma bliskoj saradnji između Amerike i Evrope.

Možemo odabrati različite ciljeve u svakom od naših paketa sankcija, ali to nam daje širinu pokrivenosti koja je prilično dobra, dodao je, navodeći da je veoma zainteresovan za deveti paket sankcija, te da je jedan od ciljeva sprečavanje Rusije da se snabde vojnom tehnologijom, kao i tehnologijom na koju se ranije oslanjala.

Zapravo sam veoma zadovoljan našim nivoom saradnje i posvećenošću naših evropskih partnera, zajedno sa Kanadom, Japanom, Australijom, Novim Zelandom i drugim članicama, ima 37, 38 zemalja koje doprinose ograničenjima ruske trgovine u ovom ili onom obliku, naveo je Džejms O Brajen ističući da tu nema većih praznina.

Na pitanje novinara Klub Media iz Bugarska o sankcijama političkim partijama u EU i drugde koje održavaju bliske kontakte sa sankcionisanim ruskim partijama, O Brajen je odgovorio da će se možda doći i do toga.

Imamo veoma stroga pravila o tome da ne kažnjavamo ljude zbog verovanja ili govora, ali tamo gde vidimo akcije koje podržavaju ovaj nezakonit i zločinački rat, onda ćemo predvideti sankcije, rekao je američkih zvaničnik.

Možete očekivati da ćemo pažljivije razmotriti način na koji Rusija pokušava da utiče na javnu debatu i politiku u nizu zemalja u budućnosti, poručio je Džejms o Brajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari