Veselinović i Radoičić na "crnoj listi" SAD 1Foto: MUP

Kontroverzni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, vodeće stranke Srba na Kosovu, koji su dovođeni i u vezu sa ubistvom političara Olivera Ivanovića, stavljeni su na „crnu listu“ ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država zbog veza sa transnacionalnim organizovanim kriminalom zbog čega će im biti onemogućen ulazak i poslovanje u SAD.

Odluka o stavljanju Veselinovića i Radoičića na tzv. „crnu listu“ objavljena je danas na sajtu ministarstva finansija SAD. 

Osim Radoičića, na crnu listu stavljeni su i označeni kao njihovi saradnici Željko Veselinović, brat Zvonka Veselinovića, kao i drugi optuženi za slučaj ubistva Olivera Ivanovića – Marko Rošić i Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sever, za kojim tragaju kosovske institucije. Kao deo ove grupe, pod sankcijama SAD našli su se i Radule Stević, preduzetnik sa Kosova, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan Radisavljević, Milojko Radisavljević, Radovan Radić i Siniša Nedeljković.

Njima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države, zamrznuta sva finansijska sredstva i imovina koju eventualno poseduju u SAD, a američkim kompanijama je zabranjeno da sa njima sarađuju.

Pomenuti na ovoj listi označeni su kao pripadnici mreža korupcije i organizovanog kriminala, kako je saopštila Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD.

SAD su navele i preko 20 kompanija koje se dovode u vezu sa njima, među kojima su građevinska kompanija Inkop D.O.O. Ćuprija, povezana sa Zvonkom Veselinovićem i Civija Komerc – registrovane u Srbiji, kao i S.Z.T.R Prizma B.I. i Ferari preduzeće za usluge i promet polovnim vozilima SH.A. registrovane na Kosovu.

Sa Zvonkom Veselinovićem i kompanijom Inkop, nagležni organi u SAD su povezali i firme Betonjerka iz Aleksinca, Dolly Bell iz Beograda i Novi Pazar-Put.

Takođe, u nalazima ministarstva finansija SAD navode se sumnje o koruptivnim radnjama između braće Veselinović i političara u Srbiji i na Kosovu.

Ministarstvo finansija SAD navelo je da to uključuje i podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. godine da dozvole njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i drugi slučaj podmićivanja kosovskih graničnih bezbednosnih zvaničnika krajem 2017. da omoguće bezbedan prolaz krijumčarima.

Od kraja 2017, Veselinović i njegov brat Žarko imali su dogovore sa političarima da pomognu pobedu na izborima njihove partije, obezbede političke pobede njihovih kandidata i finansiraju kandidate sa velikim sumama novca, stoji u saopštenju.

„Današnje akcije se preduzimaju u skladu sa izvršnom naredbom EO 13818 koja se nadograđuje i primenjuje na Globalni Magnicki akt i cilja na pojedince umešane u korupciju i ozbiljne povrede ljudskih prava“, navodi se u objavi  Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija. „Transnacionalni organizovani kriminal i korupcija, kako se navodi, često idu ruku pod ruku sa masovnim destabilizaćujućim efektima na vladavinu prava i demokratsko upravljanje“, rekla je direktorka Kancelarije za kontrolu strane imovine Andrea M.Gacki. Ministarsvo finansija će, kako je navela, nastaviti da „agresivno razbija veze između transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivnih aktivnosti“.

Veselinovićeva grupa angažovana je, ukazuju, u šemu velikih razmera podmićivanja kosovskih i srpskih bezbednosnih zvaničnika „koji omogućavaju njegovoj grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije“. Grupa je, takođe, sklopila zaveru sa različitim političarima u nekoliko „usluga za uslugu“ sporazuma uključujući podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika 2019.

Podsećamo, Danas je neki dan najavio da će SAD u januaru uvesti sankcije pojedincima sa Balkana, pozivajući se na pisanje Međunarodnog instituta za bezbednost iz Beograda. U izjavi za Danas, Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kazao je da je reč o 50.ak osoba te da su to ciljane sankcije protiv pojedinaca a ne protiv države jer tada, kako kaže, obično pate ljudi koji nemaju veze sa tim. „Ovo su ciljane pojedinačne sankcije koje pogađaju one protiv kojih su uperene i daju rezultate.

Dragaš je za Danas najavio i da je Međunarodni institut za bezbednost  pripremio model Zakona o restriktivnim merama zbog teških povreda ljudskih prava te da će uskoro predlog zakona “Magnitsky act Srbija” predložiti parlamentu Srbije na usvajanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari