"Sankcije Rusiji postale kviz - biće ih, neće ih biti": Bivši ambasador Srbije Srećko Đukić o izjavama Vučića 1EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Srbija ne namerava da išta menja kada je reč o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. To je osnovno što se može zaključiti iz današnjeg obraćanja sa najvišeg mesta srpske politike i države – kaže za Danas Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

Komentarišući izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na današnjoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, predsednikom Republike Srpske i srpskom članicom Predsedništva u Bosni i Hercegovini, u Beogradu, da ako Srbija uvede sankcije Rusiji, sutra bi nas, rekao je, potapšali po ramenu, a već prekosutra pojavila bi se nova rezolucija o portrebi priznanja Kosova.

– O svemu drugom je bilo više reči u obraćanju Vučića nego o ovom pitanju. Faktički su sankcije postale unutarpolitički ali i spoljnopolitički kviz, biće ih, neće ih biti. Eto, posle ovih preporuka, rezolucija, pritisaka, neće ih biti. Izgleda da će se njihovi pobornici jos načekati, jer sankcije su deo političke mreže oko Srbije u Evropi i svetu, a ne izolovani element. Da nije tako njihovo uvođenje bi se desilo davno, ovako verovatno u nekom paketu, većem, vrednijem, ili najvrednijem – smatra sagovornik Danasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u medijima pogrešno preneto da je Evropski parlament usvojio Rezoluciju na osnovu koje je potrebno da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom Unije po pitanju rata u Ukrajini ili će joj biti uskraćeni pristupni fondovi i naglasio da Evropski poslanici nisu doneli Rezoluciju, već preporuke. Vučić je osudio medije koji nisu preneli da se među tim preporukama nalazi i ona prema kojoj se od Srbije i Kosova zahteva međusobno priznanje.

"Sankcije Rusiji postale kviz - biće ih, neće ih biti": Bivši ambasador Srbije Srećko Đukić o izjavama Vučića 2
foto FoNet Aleksandar Mijailović

„Ako je zahtev 79 posto poslanika EP taj da priznamo nezavisno Kosovo i da je to najvažnija preporuka to samo potvrđuje moje reči da ako uvedemo sankcije Rusiji, sutra bi nas potapšali po ramenu, a već prekosutra pojavila bi se nova rezolucija o portrebi priznanja Kosova“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sinoć do do 20 minuta do ponoći razgovarao sa Briselom 50 puta i da je na svaku reč i slovo reagovao. „Nisam se naročito uznemirio zbog njihovih preporuka, dokon pop i jariće krsti kako se kaže u našem narod. Hvala im za tu veliku brihu, nismo zaintersovani za međusobno priznanje sa Prištinom“, rekao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari