Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare da Evropski parlament nije doneo nikakvu rezoluciju u kojoj se traži da se uvedu sankcije Rusiji već da je reč samo o preporukama. Kako je dodao, čak je i RTS izvestio da je reč o rezoluciji. Postoji deo javnosti koji bi da discplinuje predsednika i Srbiju, rekao je Vučić, aludirajući na zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Preskočili su da pročitaju onaj deo u tom tekstu da moramo da priznamo nezavisno Kosovo – rekao je Vučić.

Upitao je, „što su to sakrili?“

– Mnogo teže od uvođenja sankcija Rusiji je to što od nas traže da se međusobno priznamo. Kao da je Srbiji stalo da je prizna Priština – rekao je Vučić.

Sve i da uvedemo saknciji Rusiji, napomenuo je, sledeće što bi tražili je priznanje Kosova, pa onda nešto sledeće…

– Ja sam politički veteran. Nisam se posebno uzbudio zbog preporuka EP – kaže predsednik Srbije.

Nismo zaunteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom, ponovio je Vučić na konferenciji, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske i srpskom članicom Predsedništva u BiH – Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

– Ako je zahtev 79 odsto poslanika EP taj da priznamo nezavisno Kosovo i da je to najvažnija preporuka to samo potvrđuje moje reči da ako uvedemo sankcije Rusiji, sutra bi nas potapšali po ramenu, a već prekosutra pojavila bi se nova rezolucija o portrebi priznanja Kosova – rekao je Vučić.

Ponovio je, „nisam se naročito uznemirio zbog njihovih preporuka, dokon pop i jariće krsti kako se kaže u našem narod“.

– Hvala im za tu veliku brigu, nismo zaintersovani za međusobno priznanje sa Prištinom – rekao je predsednik.

Dodik: Pritisci na RS i Srbiju da pristanu na nametnuta rešenja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je očigledno da „međunarodni faktor“ u ovom periodu dodatno pritiska Republiku Srpsku i Srbiju da pristanu na politička rešenja koji oni nameću.

Predsednik RS izjavio je da suprotno uverenjima da su završeni svi procesi raspadanja bivše Jugoslavije oni još uvek traju i da to dokazuju dešavanja koja se sada odvijaju na Kosovu i Metohiji.

„Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji i pružamo punu podršku“, rekao je on i dodao da će „raditi kroz proces specijalnih veza na spajanju RS i Srbije u oblasti obrazovanja i kulture i to ne bi trebalo nikoga da brine“, rekao je Dodik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari