Šapić je nakrivo nasađen glasnogovornik Vučića: Vesna Rakić Vodinelić o gradonačelnikovoj diskriminaciji LGBTI+ 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Kad bi ovde bilo funkcionalnog javnog tužilaštva, možda bi se neki od tužilaca zamislio nad izjavom gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića, o pripadnicima LGBTI+ populacije, i nad odredbom člana 387, u stavu 4. Krivičnog zakonika, a on glasi: „Ko širi ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv bilo kojeg lica ili grupe lica, zasnovanih na rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.”

Komentarišući izjavu gradonačelnika Šapića da sigurno neće otvoriti manifestaciju „Europrajd“ i da neće podići zastavu ispred Skupštine grada, ali da će sigirno otvoriti manifestaciju „Dan porodice“, koja će biti organizovana pod pokroviteljstvom grada, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, kaže za Danas i da reč „širi“ podrazumeva i izgovaranje ovakvih rečenica, reči “ drugo lično svojstvo“, podrazumevaju i seksualno opredeljenje.

– Niko ne može pokrenuti postupak izuzev javnog tužioca, niko ne može presuđivati izuzev suda. A to znači da ovde mora biti države. „Srpski svet“ nije država, a jedino on ovde agilno sudi kroz reči – biću pristojna – svog nakrivo nasađenog glasnogvornika, Aleksandra Vulina, a mržnju u talasima šire tabloidi – kaže naša sagovovrnica.

Kako dodaje, pored diskriminatorskog pristupa koji nije primeren gradonačelniku, izjava je krajnje protivrečna.

– Beograd je, kaže, grad za sve ljude. Ali on, koji predstavlja taj grad, podržaće jedne ljude, a ignorisati, čak potcenjjvati druge. Osim što diskriminiše, on podržava „porodicu“ i „domaćine“, a da pod time podrazumeva silu konzervativizma, koja je ionako favorizovana u ovom društvu, a potcenjuje gej zajednicu , manjinu koja je jedna od najugroženijih – ističe Vesna Rakić Vodinelić.

Kao i većina dosadašnjih gradonačelnika i paragradonačnika, napominje ona, Beograd će voditi samovoljno, prenoseći u to stavove vrhovnog samodršca.

Šapić je nakrivo nasađen glasnogovornik Vučića: Vesna Rakić Vodinelić o gradonačelnikovoj diskriminaciji LGBTI+ 2
Foto: FoNet/ Instagram

– On ne razume da demokratija nije diktatura većine – od impresivna dva odbornika – već da se vrednost demokratije meri efikasnom zaštitom manjina. Od Šapića nema dobrih očekivanja.Ali mogao bi, a to je minimum, biti bar pristojan. Ne može ni toliko. Nadajmo se da će umesto njega bar neki odbornici pozdraviti prajd i podržati diskriminisanu zajednicu. Inače, ocena da Beograd „napreduje“ prema kasabi neće biti preterana – zaključuje sagovornica Danasa.

Podsetimo, Aleksandar Šapić je govoreći o Paradi ponosa istakao da za njega lično postoje mnoge druge manifestacije koje će otvoriti i najavio da će kandidovati manifestaciju „Dan porodice“, koja se obeležava 15. maja i čiji će grad biti pokrovitelj.

„To će biti manifestacija koju ću ja da otvorim, to će biti manifestacija u kojoj ću ja da učestvujem“, kazao je gradonačelnik.

Istakao je da je „grad Beograd slobodan grad“ i ponovio je da se nada da će sve proći u najboljem mogućem redu sa „Europrajdom“.

„Slobodan kao što je uvek i bio i otvoren za sve ljude svih nacija, vera, seksualnog opredeljenja različitog i bilo kog drugog, ali ja to predvoditi neću naravno“, naglasio je Šapić.

Koordinator „EuroPrajda 2022“ Goran Miletić izjavio je ranije da se očekuje da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić otvori „Europrajd“ u Beogradu i podigne glavnu zastavu ispred Skupštine grada.

Nakon ove izjave Šapića, Goran Miletić je rekao da je svojom izjavom gradonačelnik potvrdio to da će Grad Beograd ispuniti svoju dužnost i obaveze koje se tiču EuroPride “2022”, manifestacije koja će biti organizovana u septembru.

“Potpuno smo sigurni da je to moguće i nadam se da za to postoji politička i svaka druga volja”, navodi Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari