"Činjenica je da je izgubljeno značajno vreme": Sagovornici Danasa o predstojećem sastanku o primeni preporuka ODIHR 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić pozvala je predstavnike poslaničkih grupa i civilnog društva da u četvrtak, 11. aprila prisustvuju novom sastanku o primeni preporuka iz konačnog izveštaja Kanacelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), a o ovom sastanku za Danas govore Đorđe Pavićević, profesor na Fakultetu političkih nauka i Nemanja Nenadić, programski direktor NVO Transparentnost Srbija.

Preporuke koje je vlast do sada primenila su one koje se tiču donošenja programa informisanja birača, koje Republička izborna komisija (RIK) još nije sprovela, i preporuka o uspostavljaju kontakt centra Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za žalbe u slučaju korišćenja javnih objekata u kampanji.

Po pitanju biračkog spiska, koje se posebno izdvojilo u važnosti nakon decembarskih izbora, Vlada Srbije nije još odabrala metodologiju koja bi ovaj dokument učinila transparentnijim.

Na sastanku 1. aprila, nije postignut konsenzus o izbornim uslovima, a predstavnici opozicije isticali su odsustvo mera u, prema njihovim rečima, najvažnijim oblastima. Oblasti preporuka na koje su se najviše fokusirali kako predstavnici opozicije, tako i civilnog sektora, nakon decembarskih izbora tiču se funkcionerske kampanje, pritiska na birače i stanja u medijima.

Đorđe Pavićević, profesor na Fakultetu političkih nauka i poslanik u Narodnoj skupštini, kaže za Danas da je, prema njegovom mišljenu, malo verovatno da će i na ovom sastanku vlast i opozicija postići bilo kakav dogovor.

„Malo je verovatno da će dogovora biti, jer predstavnicima vlasti nije stalo do dogovora nego do slike o tome da oni popravljaju izborne uslove, a opozicija neće da učestvuje ili ima nerazumne zahteve. Drugo je pitanje da li će se nešto uraditi, odnosno da li će vlast učiniti neke “popravke” i kakve će one biti. Svakako je teško očekivati da će to biti bitne prormene izbornih uslova, bez “zadnjih vrata” za manipulacije i doterivanje rezultata“, kaže Pavićević.

Sagovornik kaže da je to bio slučaj sa zahtevom da se svi izbori održe isti dan i da sada već postoje ozbiljne zakonske prepreke da se, bez obuhvatnog političkog dogovora, situacija bitno promeni.

Pavićević je dodao da sve to ne bi trebalo da bude prepreka da se radi na daljem popravljanju izbornih uslova, ali da „selektivno poigravanje“ sa zahtevima koje je ispostavila misija ODIHR u svom izveštaju nije način.

„Propuštanje prilike da prvi sledeći izbori budu koliko toliko poštenu nije dobar znak, ne pokazuje da je vlast spremna na to, nego znak da želi da nastavi sa izbornim prevarama i inženjeringom“, kaže sagovornik.

O uključenosti predstavnika civilnog sektora u ove konsultacije, on ističe da je njihova pomoć neprocenjiva i da su mnogo doprineli svojom ekspertizom, poznavanjem tehničkih rešenja i objektivnim pristupom.

„Njihova rešenja vlast ne može da predstavi kao ekscentrične opozicione zahteve, kao činjenje ustupaka ili izlaženje u nekome susret. To su jednostavno uslovi pod kojim se održavaju slobodni i pošteni izbori“, pojašnjava.

Ðorđe Pavićević
foto FoNet Milica Vučković

Pavićević dodaje da je u ovoj situaciji potrebno i političko rešenje i da bi izbori bili održani u fer i poštenim uslovima situacija zahteva politički, možda i širi društveni, dogovor, što je teško uzimajući u obzir kakvu poziciju zauzima vlast.

„Na žalost, ovde je potrebno i političko rešenje u situaciji kada jedna strana ne želi da se dogovara. Da bi imali poštene izbore, potreban je politički, možda i širi društveni, dogovor, a to je teško očekivati ako se vlast ponaša kao pljačkaš koji vam je oteo torbu, a onda pregovara sa vama da vam vrati dokumente u zamenu za to da ne prijavite pljačku“, zaključuje.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije civilnog društva Transparentnost Srbija, rekao je da je ovoj organizaciji upućen poziv da prisustvuje na predstojećem sastanku zakazanom za četvrtak 11. aprila. Obrazložio je da su im uz poziv dostavljene i radne verzije izmena i dopuna pet zakona- Zakon o sprečaanju korupcije, finans polit aktivnosti, izbor narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o ustavnom sudu.

„U ovim zakonima predviđene su neke izmene manjih okvira, a u vezi sa prerporukama ODIHR“, objašnjava.

O odluci da li će sasatanku prisustvovati , Nenadić kaže da su danas u toku dana uputili neka pitanja organizatorima koja su im važna da se razjasne u vezi sa samim sastankom i njegovim formatom, a pre svega sa načinom rada i odlučivanja, te da će odluku o prisustvu doneti nakon što budu dobili odgovor.

„U svakom slučaju, već danas ćemo dostaviti predloge u vezi sa radnim verzijama ovih zakona koje su nam dostavljene uz poziv“, dodaje Nenadić.

Sagovornik objašnjava da se dijalog vlasti i opoziciji prevashodno zasniva na pitanjima koje opozicija stalno ističe u javnosti, a ne na pitanjima koja su u vezi sa izmena ovih zakona za koje je zadužena Transparentnost.

"Činjenica je da je izgubljeno značajno vreme": Sagovornici Danasa o predstojećem sastanku o primeni preporuka ODIHR 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Dodao je da prema onome što su mogli da čujemo nakon prethodnog sastanka, provera biračkog spiska, održavanje izbora istovremeno istakla su se kao pitanja od najveće važnosti za opoziciju, te da ne može da pretpostavi kako će opozicija reagovati nakon ovog sastanka ni po pitanju tih pitanja koje su sami istakli po važnosti ni o preporukama o izmenama zakona za koje je nadležna ova organizacija civilnog sektora.

„U svakom slučaju, čak iako na ovom sastanku bude postojala volja da se prihvate predlozi koji ne dolaze od vlasti i da se unaprede ovi zakoni, ostaje činjenica da je izgubljeno značajno vreme jer konsultacije nisu počele odmah nakon što je Srbija dobila preporuke ODIHR“, zaključio je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari