Satirična inauguracija u Nišu: Izloženi simboli Vučićevog predsednikovanja 1Izvor: N1

Slavoljub Blagojević, niški slikar i karikaturista, koji je postao poznat široj javnosti nakon što je između ostalog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslao zarđale kašike, kako bi ga podsetio na njegovu ratnohuškačku prošlost, danas je u centru Niša izveo preformans povodom Vučićeve inauguracije.

Predsednik  Srbije položio je danas u Skupštini Srbije zakletvu za novi predsednički mandat, i tom prilikom poručio da želi da bude predsednik svih građana.

U okviru „niške svečane inauguracije“  Blagojević je postavio šest spomenika, napravljenih od stiropora i recikliranog materijala, koji satirično ilustruju Vučićevu i naprednjačku vladavinu.

Na vrhuncu ovog “igrokaza” slikar je stavio masku sa likom Vučića, te zatim presekao crvenu vrpcu, kako bi “kao Vučić, otkrio spomenik Vučiću, za života”.

Spomenik Vučiću su velike usne, koje, kako je kazao, “izgovaraju velike laži”.

“Pošto predsednik Srbije ovoga puta nije organizovao skup sa 20.000 ljudi, koje će u Beograd iz cele Srbije dovesti 200 autobusa, želeo sam da na adekvatan obeležim još jedno njegovo ustoličenje. Najvažnije je da je on sam sebi otkrio spomenik, čime je zadovoljena ta njegova strašna potreba da uđe u istoriju, istorijske udžbenike i čitanke”, rekao je Blagojević za Danas.

Među privremeno postavljenim spomenicima se nalazi i spomenik vladikama Pahomiju i Kačavendi, koji su bili sumnjičeni za pedofiliju, a na kojem je državni orden prikačen “na nezgodnom mestu”, uz propratni tekst: “Aksios”(“Dostojan”).

Jedan od spomenika prikazuje ženu koja dvema fasciklama krije lice, odnosno nešto niže i “svoju sramotu”, a koja bi trebalo da predstavlja republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac.

“Slučaj Sava mala” predstavljen je figurom sa fantomkom i natpisom: “Sava mala, Siniša Mali i Aleksandar Veliki”.

Na platou ispred Tržnog centra “Kalča” bili ja postavljena i figura koronavirusa, kao i grb Srbije, sa natpisom: “Samo sendvič Srbina spasava”.

Performer nije izložio zarđalu furunu, sa drvima, jer je to bilo teško dovesti.

Ova instalacija trebalo je da simbolizuje Vučićeva zastrašivanja građana, među kojima je i nedavna tvrdnja da će “sledeća zima biti najgora u poslednjih 70 godina”.

Blagojević je, inače, u junu prošle godine, kao penzioner, vratio predsedniku Srbije državni paket sa vitaminima i mineralima, uz javno objašnjenje da ga doživljava kao “uvredu”, i to kupljenu njegovim a ne Vučićevim novcem.

Vučić je potom, povodom teksta u Danasu o tom Blagojevićevom potezu, rekao da bi “taj gospodin trebalo da vrati i 30 odsto penzije”, koje su “za toliko veće nego u vreme kada je na vlasti bio onaj u čijem se mediju on oglašava”.

Na takvu prozivku, Blagojević je odgovorio slanjem paketa sa zarđalim kašikama u vrednosti 30 odsto njegove penzije, koje je kupio na buvljaku.

Pojam “zarđalih kašika” se, inače, vezuje za lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je 1991. kazao da će zarđalim kašikama za cipele “klati” srpske neprijatelje, ali i samog Vučića, koji je tokom ratnih devedesetih bio njegov bliski stranački saradnik, a i sam knjižio ratnohuškačke izjave, od kojih je jednu od najcititranijih izgovorio kao poslanik u Skupštini Srbije: „Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana“.

On je, takođe, ove i prošle godine izveo i parodije “za komšiluk” posvećene “izumima” vlasnika Pinka Željka Mitrovića- “lečenju kovida 19” i “hodanju po vodi”, koje je nazvao bizarnim odgovorima na bizarnosti.

Pre dve godine policija ga je na silu udaljila sa ceremonije „Srbija 2019“, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije i ministri u Vladi, nakon što je razvio karikaturu na kojoj su vodeći srpski funkcioneri predstavljeni kao dronovi.

Pre dve decenije ispred niškog suda obukao je studente i otporaše u zatvorska odela, u znak protesta zbog krađe glasova na lokalnim izborima 1996.

 

“Svečana inauguracija” prijavljena policiji

Blagojevićev preformans je organizovala politička organizacija “Niš moj grad”. Oni su kazali da je skup uredno prijavljen policiji.

 

Četiri decenije performansa

Slikar Blagojević je danas obeležio i 40 godina od svog prvog performansa, još “u Titovo vreme”, kada je na zgradi Gorče u centru Niša razvio transparent sa karikaturom miša u hlebu, kao kritiku Žitopeka koji je takav hleb napravio. Kaže da je u niškim Narodnim novinama performans proglašen “maltene za diverziju”, a on lično na neko vreme “morao da se skloni iz Niša”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari