Savo Manojlović: Predsedniku RIK-a smeta snimanje kršenja zakona, a ne kršenje zakona 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Direktor za kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović rekao je da posmatrači tog pokreta nastavljaju da beleže izborne nepravilnosti tokom izbora i ocenio da je ; nelogično da predsedniku RIK-a Vladimiru Dimitrijeviću smetaju snimanja kršenja zakona, a ne kršenje zakona.

Manojlović je rekao da predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kaže da snimci posmatrača izazivaju paniku, a da njegovo pominjanje tih snimaka ide sa sinhronizovanim napadom tabloida Alo, Informer, Novosti, Republika koji su objavili da su snimci džipova iz kojih se organizuju bugarski vozovi, zapravo džipovi Kreni Promeni.

Savo Manojlović je rekao da postoje registarske tablice ovih džipova, pa poziva nadležne da utvrde čiji su.

On je naveo da su primećene nepravilnosti poput glasanja više ljudi iza pravana, vođenje paralelnih evidencija, nekorišćenja UV lampe na biračkom mestu broj 59 u Novom Sadu na početku glasanja, prskanja kažiprsta leve ruke, umesto desne, glasanja sa isteklim ličnim kartama i pasošima.

Takođe, registrovane su nepravilnosti u vezi sa postavljanjem propagandnih materijala na manje od 50 metara od biračkih mesta, pogrešnog ubacivanja glasačkih listića i nepravilnog postavljanja zbirnih izbornih lista, gde su vidljive samo prve dve.

Na pojedinim biračkim mestima u Beogradu, zabeleženo je da se između 40 i 80 glasača prijavilo da želi da glasa van biračkog mesta, što predstavlja veliki broj prijava za samo jedno izborno mesto.

„Na biračkom mestu 17 u Beogradu ima veliki broj prijavljenih za glasanje van biračkog mesta – 104 za Narodnu Skupštinu, 23 za lokalne izbore, a tim se sastoji samo od članova odbora ispred SNS-a i SPS-a. Pored toga evidentirano je da je na velikom broju biračkih mesta 10-15 osoba koristilo pomagače, što navodi na sumnju povrede tajnosti glasanja jer uz pomagača može glasati samo slepa osoba, nepismena ili osoba sa invaliditetom“, navedeno je u saopštenju.

Manojlović je naveo da su građani evidentirali postojanje paralelnih evidencija i prodaju glasova ispred biračkih mesta.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari