Sećate se da je Milošević samo sa Holbrukom pričao, a ne sa evropskim zvaničnicima: Vesna Pešić o poseti izaslanika Šolca i Makrona Prištini i Beogradu 1FOTO: EPA; FoNet/Zoran Mrđa Dizajn: Radenko Topalović

Nemačka i Francuska šalju svoje izaslanike za Srbiju i Kosovo da ojačaju Miroslava Lajčaka koji nastupa ispred Evropske unije. ali i da pariraju Amerikancima kako bi dokazali da mogu da rešavaju otvorene probleme u Evropi.

Podsetimo, za vreme Slobodana Miloševića, to nije bio slučaj, jer ovde poštuju samo silu, a SAD baš tako shvataju. Amerikanci su važni i za Kosovo i za Srbiju, odnosno i za Aljbina Kurtija i za Aleksandra Vučića.Sećate se da je Slobodan Milošević samo sa Ričardom Holbrukom pričao, a ne sa evropskim zvaničnicima. Naši, izgleda, poštuju i boje se samo sile, onako kako je oni vide, kao silu. To je za njih Amerika. Međutim, Evropska unija ipak jeste rešena i nadležna za rešavanje krize na teritoriji EU – kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić.

Komentarišući sutrašnju posetu Srbiji i Kosovu, Emanuela Bona i Jensa Pletnera, savetnika francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji se uključuju u dijalog Beograda i Prištine, pored, naznačimo, novopostovljenih specijalnih prestavnika SAD, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije i Grčke, sagovornica Danasa kaže da EU neće rat i sukob na Kosovu, uprkos naporima Rusije da to izazovu.

Kako je ranije najavljeno, posrednik EU Miroslav Lajčak posetiće sutra, 9. septembra, Prištinu i potom Beograd zajedno sa specijalnim savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, „s ciljem da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Srbija -Kosovo“.

To je pre par dana rekao je portparol u Evropskoj komisiji, Peter Stano.

Lajčak i specijalni savetnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, u Prištini će se sastati s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a u Beogradu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sećate se da je Milošević samo sa Holbrukom pričao, a ne sa evropskim zvaničnicima: Vesna Pešić o poseti izaslanika Šolca i Makrona Prištini i Beogradu 2
foto FoNet Aleksandar Barda

– Posete su podsetnik da je EU i dalje ta koja ima glavnu posredničku ulogu u dijalogu. Više od 10 godina posredničkih napora EU i progresa u dijalogu su skoro zaboravljeni i sve je jača percepcija da ključnu ulogu u dijalogu može da odigrali samo Amerika. To je percepcija u kosovskoj javnosti još od 2018. godine a od nedavno postaje dominantna i u srpskoj javnosti. U vreme republikanske administracije Donalda Trampa bilo je i konkretnih primete preuzimanja zasluga EU, kao kada je, recimo, Ričard Grenel otvorio prelaz Merdare što je bilo dogovoreno u sklopu dijaloga koji je vodila EU – kaže za Danas Milica Rakić, predstavnica nevladine organizicje Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice.

Međutim, dodaje ona, „sumnjam da će efekat posete biti takav i zapravo mislim da će dodatno u dvema javnostima uzdrmati imidž Miroslava Lajčaka“.

– Njemu ne trebaju specijalni izaslanici za Zapadni Balkan ili savetnici visokih političkih predstavnika, njemu trebaju štap i šargarepe. Osim ako oni ne donesu poruke koje su drugačije od onoga što je u pismima Kurtiju i Vučiću, a u kojima se ne naziru ni benefiti za fleksibilnost, ni posledice očuvanja tvrdih pozicija, ja ne vidim da će te posete doneti novu dinamiku u dijalogu – ističe Milica Rakić.
Ona odbacuje spekulacije o tome da izaslanici Nemačke i Francuske dolaze sa ciljem prekrajanja ili stvaranja novog Briselskog sporazuma.
– Mogući su pojedinačni dogovori o nestalima, tablicama i iznova energetici, ali drugi sporazum o normalizaciji, odnosno konačni i sveobuhvatni sporazum o normalizaciji mi je skoro potpuno nezamisliv bez formiranja ZSO. S druge strane, svi ulaze u užasno nepovoljan period za energetsku i svaku drugu vrstu sigurnosti, što nije baš pogodno za velike sporazume koji bi znatno redefinisali odnose Srbije i Kosova – zaključuje sagovornica Danasa.

Posle Erdogana, danas u Beogradu i predsednica Mađarske

Predsednica Mađarske Katalin Novak dolazi sutra u zvaničnu posetu Srbiji. Ona će se u petak u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije a predviđeni su i sastanci sa predsednikom skupštine Vladimirom Orlićem i sa predsednikom Saveza vojvođanskim Mađara Ištvanom Pastorom.
Novak će 13. i 14. septembra otići u posetu Kosovu.

Ko su Bon i Pletner?

Emanuel Bon je karijerni diplomata koji je postavljen za savetnika predsednika Francuske 2019. godine, a prethodno je bio šef kabineta francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove. Bio je lični predstavnik francuskog predsednika koji priprema važne međunarodne samite G7 i G20. Do 2017. godine bio je ambasador u Libanu, objavila je Nova.

Jens Pletner je nemački diplomata i savetnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Olafa Šolca od decembra 2021. godine. Pre toga je bio politički direktor u Ministarstvu inostranih poslova. Mediji su preneli da je Pletner, uoči rata u Ukrajini, i upravo sa francuskim izaslanikom Emanuelom Bonom, učestvovao u pregovorima diplomatskih predstavnika Ukrajine i Rusije.

Kada je Beograd od Generalne skupštine UN zatražio da se samoproglašenoj nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde, Pletner je, kako je tada izvestio Danas, ovako preneo stav vlade u Berlinu: „Ako smo mi priznali Kosovo, onda možete da budete sigurni da smo mi ubeđeni da je to u skladu sa međunarodnim pravom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari