Šef Kancelarije EU na Kosovu sa predsednikom CIK-a o smeni gradonačelnika u četiri severne opštine 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Šunjog i predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Krešnik Radonići razgovarali su danas o procesu smenjivanja gradonačelnika u opštinama na severu Kosova.

„Sa predsedavajućim CIK-a razgovarali smo o procesu povlačenja načelnika u severnim opštinama. Dok sam mu čestitao na brzom odgovoru na zahteve Inicijativnih grupa, zanimali su me naredni koraci i interne pripreme CIK-a za glasanje ukoliko se pređe cenzus od 20 odsto“, napisao je Šunjog na platformi Iks.

CIK je danas objavio da je primio peticiju za razrešenje gradonačelnika opštine Zubin Potok Izmira Zećirija.

I inicijatori procesa prikupljanja potpisa su objavili da je potreban broj potpisa obezbeđen i u opštinama Leposavić, Severna Mitrovica i Zvečan.

Posle prikupljanja potpisa isti se dostavljaju predsednicima skupština tih opština, koji ih najkasnije u roku od tri dana dostavljaju CIK-u na proveru podataka.

Da bi peticija za smenu gradonačelnika bila uspešna, potrebni su potpisi najmanje 20 odsto građana sa pravom glasa.

Prema podacima CIK-a, u Zvečanu su potrebni potpisi 1.411 birača, u Zubinom Potoku 1.347, u Severnoj Mitrovici 3.640 birača i u Leposaviću 2.689 birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari