Šefica EK predstavila novi plan rasta za Zapadni Balkan 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas na forumu GLOBSEC u Bratislavi novi plan rasta za Zapadni Balkan kojim se regionu koji stremi EU unapred nude neke prednosti članstva u Uniji, ukoliko i on ispuni neke uslove za to unapred, ali i veća pretpristupna pomoć.

Fon der Lajen je rekla da je EU u svetlu rata u Ukrajini postala svesna da više nije dovoljno samo čekati, kako je rekla „naše prijatelje“ van EU da se približe Uniji, već da i Brisel mora da preuzme odgovornost da joj se zemlje koje teže članstvu u EU mnogo više približe.

Ona je predstavila novi plan rasta za Zapadni Balkan izgrađen oko četiri stuba – približavanja regiona Jedinstvenom tržištu EU, produbljivanja regionalne ekonomske integracije, ubrzavanja fundamentalnih reformi i povećanja pretpiristupnih fondova.

„U izvesnoj meri, to je novi pristup EU: Ne tražimo samo od naših partnera da naprave nove korake ka nama. Mi takođe pravimo veliki korak prema njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihov put ka nama. I zbog toga EU približavamo Zapadnom Balkanu“, rekla je šefica Evropske komisije.

Ona je rekla da zemlje na putu ka EU treba kao i članice da imaju koristi od Jedinstvenog tržišta. Region npr. može da se priključi Digitalnom jedinstvenom tržištu EU u oblastima poput e-trgovine ili sajber bezbednosti.

„Želim da naše Jedinstveno tržište bude motor promena, ne samo za zemlje koje su u njemu, već i one koje su na putu“ u EU, rekla je Fon der Lajen.

Kako je dodala, ta bliža povezanost sa Jedinstvenim tržištem treba da ide „ruku pod ruku“ sa zajedničkim regionalnim tržištem koje je od suštinskog značaja za otključavanje ekonomskog potnecijala regiona.

„Ključno je da se Zapadni Balkan učini privlačnijim evropskim investitorima. I, ako se zasniva na pravilima i standardima EU, zajedničko regionalno tržište može da pomogne da se ubrza pristupanje“, rekla je na forumu u Bratislavi predsednica Komisije.

Ona je rekla da EU želi da ponudi Zapadnom Balkanu neke prednosti članstva unpred ali da to znači da određeni uslovi za članstvo takođe moraju da budu ispunjeni unapred.

Kako je ocenila, neke reforme koje su deo pristupnog procesa ključne su za poverenje investitora. Dodala je da je reč o nezavisnom i efikasnom pravosuđu, obezbeđenju „zdravih“ javnih nabavki i jačanju borbe protiv korupcije.

Kao primer je Fon der Lajen navela energetsko tržište. Rekla je da Zapadni Balkan ima ogroman potencijal da prestane da koristi rusko fosilno gorivo ali da mora da poveća energetsku efikasnost, ubrza divezifikaciju i upotrebu obnovljivih izvora energije.

„Zapadni Balkan može da postigne oba cilja – da bude energetski nezavisan od Rusije i da se više uskladi sa EU radi ubrzanja pristupanja“, istakla je predsednica Komisije.

Na kraju je rekla da je EU spremna da podrži Zapadni Balkan većim pretpistupnim fondovima. Dodala je da su regionu preko potrebne investicije koje će dopineti da život ljudi bude bolji i olakšati njegov put ka EU.

„Zbog toga treba povećati resurse za Zapadni Balkan. U ovim turbulentnim vremenima, ovaj plan oko četiri stuba je prava ponuda za Zapadni Balkan“, zaključila je Ursula fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari