ursula fon der lajenFoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u nedelju, 29. oktobra, počinje četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, kako bi predstavila detalje Plana rasta Evropske unije za ovdašnji region.

„Ovo će biti prilia da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan“, saopštla je Evropska komisija, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Fon der Lajen će pojetiti Severnu Makedniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosova, gde će razgovarati sa zvaničnicima tih zemalja.

Predsednica Evropske komisije je 15. i 16. oktobra boravila u Albaniji, gde je održan samit Berlinskog procesa.

Na samitu u Tirani je liderima EU i regiona predstavila novi plan rasta za Zapadni Balkan za koji je rekla da ima potencijal da u ovoj deceniji udvostruči obim ekonomije te regije.

Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba – integraciju u jedinstveno tržište, dublju regionalnu ekonomsku saradnju, ubrzanje fundamentalnih reformi i veću pretpristupnu finansijsku podršku.

Fon der Lajen je tada rekla da je predložila investicioni paket od šest milijardi eura, od čega su dve milijarde u grantovima, a četiri u obliku zajmova, čija će realizacija zavisiti od provođenja reformi.

Tokom posete Zapadnom Balkanu, šefica Evropske komisije u nedelju će se u Skoplju sastati s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a u ponedeljak ujutru s premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Iz Skoplja će otputovati u Prištinu, gde će se sastati s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

U utorak ujutru će u Podgorici razgovarati s predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Istog dan popodne, doputovaće u Beograd i sastati se sa  predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Zapadnobalkansku turneju će završiti u Sarajevu, gde će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i predsedavajućom Veća ministara Borjanom Krišto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari