Šefica UNMIK-a u UN: Preko potrebno konstruktivnije angažovanje Beograda i Prištine 1Foto: snapshot

Šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade večeras je na sednici Saveta bezbednosti UN izjavila da je preko potrebno aktivnije i konstruktivnije angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, Zijade je rekla da „podseća obe strane na potrebu punog poštovanja svih prethodno preuzetih i ratifikovanih obaveza u okviru dijaloga pod okriljem EU“.

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, Zijade je kazala da „problemi koji deluju primireni mogu lako da se vrate na vrh dnevnog reda dijaloga“.

„Samim tim, odgovornost postaje veća za obezbeđivanje tesne koordinacije među različitim misijama na terenu. Kada radimo zajedno, koherentno i efikasno, možemo da doprinesemo razjašnjenju nesporazuma i da izbegnemo eskalacije“, navela je Zijade.

Ona je kazala da je mnogo izbora koje politički lideri mogu da naprave u predstojećim danima o tome kako će se rukovoditi svojim ambicijama i ciljevima.

„Reč je o izboru između saradnje i podele, između pretnje i gesta dobre volje, između kompromisa i rizika na sve ili ništa“, navela je Zijade.

Ona je ukazala i na važnost obezbeđivanja punog poštovanja ljudskih prava, uključujući socijalna i ekonomska prava, imovinu i slobodu kretanja za sve zajednice.

Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a Kosovo šefica diplomatije Donika Gervala.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sednice SB UN o Kosovu, a od 2020. po dve sednice godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari