Šefovi misija EU i zemalja EU u Beogradu i Prištini pozdravili imenovanje Lajčaka 1Foto: EPA/ OLIVIER HOSLET

Šefovi misija EU i zemalja članica EU u Beogradu i Prištini pozdravili su u zajedničkom saopštenju imenovanje slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i pozvale dve strane da nastave dijalog.

„Pozdravljamo imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana. Njegovo imenovanje je signal snažne angažovanosti Evropske unije u dijalogu. Pozivamo obe strane da uz angažman novoimenovanog specijalnog predstavnika EU nastave proces bez odlaganja“, navodi se u saopštenju koje je danas preneo beogradski EU Info centar.

Evropski savet imenovao je Lajčaka na novu funkciju 3. aprila, a njegov mandat trajaće 12 meseci.

Kako je tada saopštio Evropski savet, njegov zadatak biće da postigne „sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“, da unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje izmedju partnera na Zapadnom Balkanu, „pomažući im da prevazidju nasledje prošlosti“, kao i da doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu.

Lajčak je bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2017/2018. godine. Od 2007. do 2009. je bio specijalni predstavnik EU za BiH i visoki predstavnik medjunarodne zajednice u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari