Šefovi misija EU, UN i OEBS, ambasadori Кvinte i komandant Кfora posetili manastir Visoki Dečani 1Visoki Dečani Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Grupa od tridesetak diplomata je, zajedno sa sa šefovima misija Evropske unije, UN i OEBS, ambasadorima Кvinte i komandantom Кfora, danas posetila manastir Visoki Dečani i podržali izvršenje sudske presude ustavnog suda Кosova u zaštiti verskih prava i baštine, objavio je portal Kossev.

Delegaciju su predvodili šefa EU na Кosovu Tomaš Sunjog, šef OEBS Majkl Devenport, šefica UNMIK Karolin Zijade i komandant Kfora general Mikele Ristuće.

Iguman Manastira Dečani arhimandrit Sava obavestio je diplomate o najvažnijim problemima sa kojima se susreće Srpska pravoslavna crkva (SPC) na Кosovu i kako Crkva vidi put napred.

On je odgovarao na pitanja diplomata i razjasnio stav SPC o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti srpskog naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanja svetinja.

Arhimandrit Sava je naglasio da bi rešavanje pravnih problema SPC moglo značajno da doprinese unapređenju multietničnosti i tolerancije na Кosovu, što bi bilo na korist svim zajednicama i daljem procesu dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari