Šeholi: Formiranje ZSO bez priznanja Srbije za Kurtija - političko samoubistvo, očekuje se veći pritisak međunarodne zajednice 1foto snapshot youtube

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi, povodom navodnog plana dogovora Beograda i Prištine koji predviđa fomiranje Zajednice srpskih opština do 24. februara sledeće godine, za Danas kaže da se očekuje veći pritisak međunarodne zajednice na obe strane kako bi se našlo optimalno rešenje. Ipak takvo rešenje bi moglo biti „političko samoubistvo“ za kosovskog premijera Aljbina Kurtija, smatra.

– Mi kao Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa smo imali veoma konstruktivne i detaljne razgovore sa međunarodnim činiocima koji su uključeni u dijalog Kosova i Srbije. S obzirom da smo kao Institut veliki saveznici svih međunarodnih aktera koji su uključeni u dijalog imamo i pouzdane informacije o daljem razvijanju dijaloga. Naime, današnja objava scenarija dijaloga na pomenutom portalu nije ništa novo izuzev onoga šta su američki izaslanik Gabrijel Eskobar i evropski izlaslanik Miroslav Lajčak rekli zvaničnicima Prištine i Beograda, navodi Šeholi.

Direktor ove NVO smatra da licitiranje sa datumima tog scenarija nije plod američke i evropske diplomatije, ali da se zasigurno očekuje veliki pritisak i na prištinsku i na beogradsku stranu da prihvate novi koncept u pronalaženju rešenja. Cilj je, dodaje, da se tokom naredne godine nađe modus nekog optimalnog rešenja u dijalogu koje neće biti ni malo lako ni za jednu stranu.

– Smatram da će evropska i američka diplomatija učiniti maksimalno da naredna godina bude godina optimalnog rešenja između Kosova i Srbije, navodi Šeholi.

Scenario objavljen na AlbanianPost-u predviđa i da će u prvoj fazi, do 24. februara, biti formirana ZSO bez da Kosovo menja svoj ustav. Naš sagovornik iz Prištine smatra da bi to značilo optimalno rešenje, ali i da bi čak i ono takvo bilo „političko samoubistvo“ Aljbina Kurtija.

– Kurti neće početi formiranje ZSO ako nema priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Naime, ako slučajno Kurti prihvati da se formira ZSO bez priznanja onda on zna je njegova politička karijera okončana, s obzirom da je svojevremeno ne samo pravio demonstracije, nego je koristio i razne nezakonite metode boreci se protiv tadasnje vlade upravo protiv formiranja ZSO, kaže Šeholi.

Podsetimo da se Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan juče nalazio u poseti Prištini, dok se danas u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari