Šeholi: Pritisak EU je kontroverzan 1Foto: Privatna arhiva

Pritisak zvaničnog Brisela na vladu Aljbina Kurtija je nelogičan i jako kontroverzan. Kosovo ne može da radi volje nekih zvaničnika Evrope krši svoj ustavi sprovodi referendum druge države na svojoj teritoriji, mišljenja je Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini.

Kosovski lideri izdali su juče zajedničko saopštenje nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i zemalja Evropske unije u kome se navodi da su jasno rekli da otvaranje srpskih biračkih mesta na Kosovu predstavlja kršenje Ustava i zakona Kosova. Podsetili su da je glasanje omogućeno preko pošte i Kancelarije za vezu u Prištini.
Premijer Aljbin Kurti najavio je za subotu vanrednu sednicu Skupštine Kosova, na kojoj će se razmotriti zahtev ambasada velike petorke u Prištini. On je to rekao posle sastanka u petak sa ambasadorima Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije i SAD.
Prema rečima Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, poziv ambasadora Kvinte vlastima Kosova da omoguće održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u nekadašnjoj južnoj srpskoj pokrajini, s jedne strane, kao i istovremeni sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, predstavlja pokušaj upravljanja “kriznom situacijom” svih strana uključenih u proces.

Šeholi: Pritisak EU je kontroverzan 2
foto instagram budućnostsrbijeav

– Zahtev Srbije… nema nikakve veze sa ljudskim pravima i, samim tim, odbijanje održavanja tog referenduma na Kosovu ne predstavlja kršenje evropskih standarda. Kosovo je zainteresovano za dobro susedstvo i saradnju sa Srbijom samo u slučaju kada je Kosovo tretirano ko ravnopravna i uvažena strana. Zahtev o referendumu Srbije da se održi i na Kosovu ne promoviše saradnju niti konstruktivnost između dve ravnopravne strane – kaže Šeholi.
Besmisleno je, dodaje on, da građani Kosova glasaju na referendumu druge države za promene u pravosudnom sistemu Srbije, jer taj referendum nema bilo kakve veze sa građanima države Kosova.
Prema njegovim rečima, nema nijedan slučaj u Evropi da se jednoj suverenoj državi omogući referendum u drugoj državi.
– Kosovsko pitanje je oduvek bilo povezivano sa Ustavom, pre svega sa njegovom preambulom. Iako se aktuelne ustavne promene ne tiču Kosova, ostaje utisak da su Srbi sa Kosova isključeni iz odlučivanja. Verujem da Vučiću ne prija takav razvoj situacije – kaže Dragan Popović.

SL ima poverenje u EU
Predsednik SL Goran Rakić rekao je novinarima ispred Predsedništva posle sastanka sa Vučićem, da se još uvek nada, i da ima poverenje u EU da će omogućiti da se u nedelju na teritoriji Kosova održi referendum o promenama Ustava Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari