Predstavnici kosovske opozicije protiv održavanja referenduma o promenama Ustava Srbije 1Ustav Srbije Foto: N1

Lideri albanskih parlamentarnih stranaka ocenili su danas da je održavanje referenduma o promenama Ustava Srbije na teritoriji Kosova, „protivustavno i flagrantno kršenje suvereniteta zemlje Kosova“.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je danas izjavio da postoji suštinska razlika između izbora i referenduma, pa je „neprihvatljivo dozvoliti da se na Kosovu glasa za referendum susedne zemlje“.

On je naveo da bi Vlada Kosova trebalo da koordinira akcije sa međunarodnim partnerima kako bi se obezbedila odgovarajuća rešenja.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku takođe se izjasnio protiv referenduma o ustavnim promenama Srbije na Kosovu.

„Demokratski savez Kosova smatra neprihvatljivim održavanje bilo kakvog referenduma druge države na teritoriji Republike Kosovo“, napisao je Abdidžiku na svom Fejsbuk profilu.

Kako je naveo, Ustav Kosova, kosovski zakoni i međunarodna praksa su jasni u tom pogledu, zbog čega očekuje i podržava puno poštovanje tih normi.

I Alijansa za budućnost Kosova je navela da se protivi organizovanju referenduma o ustavnim promenama Srbije na teritoriji Kosova.

„Tvrdnja Srbije da organizuje ustavni referendum na teritoriji Kosova je flagrantan napad na suverenitet i ustavni integritet Kosova. Stoga ohrabrujemo i podržavamo sve one koji se oštro protive organizovanju ovog referenduma“, navodi se u saopštenju ABK-a.

U saopštenju se ističe kako je „Kosovo suverena i nezavisna država i na njenoj teritoriji se ne mogu organizovati referendumi drugih država, kao ni referendum Srbije, koji je samo pokušaj ostvarivanja nacionalnog suvereniteta Srbije nad Kosovom“.

Institucije Kosova su na zajedničkom sastanku sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU iznele svoj usaglašen i zajednički stav u vezi sa održavanjem referenduma u ​​Srbiji i na Kosovu.

Na ovom sastanku su kosovski zvaničnici preneli da će građani, odnosno kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom „imati pravo da glasaju u skladu sa međunarodnim standardima i praksom“, što znači da će moći da glasaju poštom i u Kancelariji za vezu. Iznet je stav da bi „otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova predstavljalo jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je za sutra sazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova povodom zahteva velike petorke (Kvinte) o referendumu o promeni Ustava Srbije.

Ambasade zemalja velike petorke akreditovane na Kosovu pozvale su ranije danas Vladu Kosova da „na svojoj teritoriji dozvoli održavanje referenduma o promeni Ustava koji organizuje Srbija“.

„Pozivamo Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima uskladu sa ustaljenom praksom“, navodi se u saopštenju ambasada Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari