Selaković i Bartolo: Srbija ima podršku Malte za otvaranje svih klastera u pregovorima sa EU 1foto izvor: pixabay

Ministri spoljnih poslova Srbije i Malte Nikola Selaković i Evarist Bartolo razgovarali su danas u Beogradu o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan i podršci koju Malta pruža otvaranju svih klastera u pristupnim pregovorima sa EU za koje je Srbija, kako su istakli, spremna.

Bartolo je posle razgovora izjavio da Malta snažno podržava evrointegracije Srbije i da je celom Zapadnm Balkanu potrebno pružiti više podrške jer se integracije „sporo odvijaju“.

Dodao je i da zemlje članice od EU dobijaju 11 puta veća finansijska sredstva od Zapadnog Balkana te da je potrebno tu razliku u iznosu smanjiti.

Selaković je Malti zahvalio na „čvrstoj i principijelnoj podršci proširenju Evropske unije koja je osvedočena i u podršci otvaranju svih pregovaračkih poglavlja za koje je Srbija u ovom trenutku spremna“.

On je nakon sastanka dodao da će Srbija u Valeti otvoriti stalno konzularno predstavništvo.

Srbija, kako je naveo, Maltu smatra susedom te je potrebno da se „susedi češće vidjaju“ jer je od poslednje razmene poseta ministara spoljnih poslova te dve zemlje prošlo 11 godina.

Posle sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Bartolo i Selaković zajedno učestvuju na panelu Beogradskog ekonomskog foruma o odnosima EU i Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari