Selaković na sednici SB UN: Važno je da UNMIK i Kfor nastave da deluju na Kosovu u nesmanjenom kapacitetu 1Foto: pritscreen UN live

Beograd će nastaviti da ukazuje međunarodnoj zajednici na probleme na Kosovu, posvećeni smo poštovanju međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što podrazumeva dalji angažman civilne misije UN, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na sednici Saveta bezbednosti.

Selaković je ocenio da je važno da te međunarodne misije nastave da deluju na Kosovu u nesmanjenom kapacitetu.

Prema Selakovićevim rečima, UNMIK je ključni faktor mira i bezbednosti na Kosovu, gde je situacija, kako je naveo, daleko od normalne i stabilne.

Selaković je izjavio da je cilj Prištine da Kosovo napuste Srbi i ostali nealbanci.

Kako je naveo Selaković, vlasti u Prištini nisu dozvolile održavanje 16. januara referenduma o promenama Ustava Srbije, a 3. aprila srpskih izbora, uprkos angažovanju međunarodne zajednice.

To je prvi put od 1999. godine da je građanima onemogućeno učešće na izborima Srbije, čime je prekršen i mandat Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, rekao je Selaković i ocenio da je diskirminatorski karater princip delovanja Prištine.

Selaković je izjavio da je Priština 20. septembra donela jednostranu odluku da specijalne jedinice policije rasporedi na dva prelaza sa centralnom Srbijom, kako bi se oduzimale srpske tablice, sa jedinim ciljem da se Srbi sa severa Kosova zastraše.

Srbe ne bole rane, koliko teror koji se svakodnevno sprovodi južno i severno od reke Ibar, rekao je Selaković i dodao da je strah od neizvesnosti uzrokovan i radom pravosuđa, zbog tajnih optužnica.

Priština otvoreno poručuje da neće biti dozvoljeno formiranje Zajednice srpskih opština, predviđene Briselskim sporazumom, potpisanim pre devet godina. Time se ne podriva samo dijalog, već direktno ponižava međunarodni faktor, pre svega Evropska unija, a Priština šalje poruku srpskom narodu da ne treba da računa na ostvarivanje kolektivnih prava, izjavio je Selaković, uz tvrdnju da takvo obespravljivanje dovodi do nestanka Srba sa Kosova.

Selaković je rekao da su članicama Saveta bezbednosti dostavljeni podaci o brojnim etnički motivisanim incidentima, skrnavljenju crkava i grobalja.

Priština bi poštovanjem važećih dokumenata i potpisanih sporazuma pokazala jasnu političku volju i dokazala da diskriminacija nije princip kojim se vodi, ocenio je Selaković.

U svom prvom dvogodišnjem obraćanju Savetu bezbednosti UN u svojstvu specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN šefica UNMIK-a, Karolina Zijade je pozvala Prištinu i Beograd da se konstruktivno i aktivnije angažuju u dijalog koji vodi EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari