Šefica UNMIK-a na sednici SB UN: Lideri Srbije i Kosova treba da budu razboriti u svojim postupcima i političkoj retorici 1Foto: snapshot

U svom prvom dvogodišnjem obraćanju Savetu bezbednosti UN u svojstvu specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN šefica UNMIK-a, Karolina Zijade je pozvala Prištinu i Beograd da se konstruktivno i aktivnije angažuju u dijalog koji vodi EU.

“Iako je ovaj proces doveo do značajnih rezultata po raznim praktičnim pitanjima, sveobuhvatna normalizacija odnosa između dve strane do sada je i dalje nedostižna“, rekla je Zijade, obeležavajući devetu godišnjicu Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa.

“Pomirenje i rešavanje pritužbi iz prošlosti trebalo bi da ojača potragu za važnim strateškim ciljevima“, dodala je ona.

Povodom aktuelne situacije u Ukrajini i njenog kontinuiranog uticaja na evropsku bezbednost i ekonomiju,  Zijade je ponovila da je otpornost demokratskih institucija širom Balkana ključni faktor u održavanju bezbedne i demokratske Evrope.

Šokovi za ekonomiju Kosova, međutim, nagomilavali su se mnogo pre početka ovih događaja, rekla je ona, ukazujući na uticaj pandemije Kovid19.

“U ovom kontekstu, pronalaženje praktičnih načina ekonomske saradnje između Beograda, Prištine i svih suseda u regionu zahteva veću hitnost“, rekla je Zijade.

Njen poziv na saradnju stigao je nakon opštih izbora u Srbiji.

Šefica UNMIK-a je pohvalila impresivnu i mirnu logističku vežbu – uz podršku sa obe strane – koja je omogućila da 19.000 birača sa pravom glasa glasaju na posebnim biračkim mestima u Srbiji, iako, nažalost, rešenje za olakšano učešće birača na Kosovu ne može biti postići.

Nakon nedavnih izveštaja o napadima na kosovsku policiju, ona je pozvala na brzu akciju kako bi se počinioci priveli pravdi. Takođe je ohrabrila Prištinu i Beograd da traže trajno rešenje za pitanja registarskih oznaka vozila i pitanja energije.

Navela je da lideri treba da budu razboriti u svojim postupcima i političkoj retorici.

Pored toga, Zijade je objasnila da Misija  UMNIK nastavlja svoje nasleđe institucionalne podrške, radeći u sinergiji sa porodicom agencija, fondova i programa UN kako bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova.

„UNMIK ostaje mesto relevantnog znanja, iskustva i stručnosti podržavajući aktivno civilno društvo, promovišući nove alate koji pomažu Kosovu da ojača vladavinu prava, doprinoseći osnaživanju žena i mladih, pružajući stručnost i podršku ljudskim pravima: sve ovo će ostati glavni prioriteti“, rekla je Zijade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari