Selaković: Pokret nesvrstanih danas ima priliku da reafirmiše svoje slobodarske tradicije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MIŠKOV

Ministar spoljnih poslova Srbije je danas izjavio da je Pokret nesvrstanih kroz čitavu svoju istoriju bio svetionik slobode te da danas, u vreme ozbiljnih globalnih izazova Pokret ima priliku da reafirmiše svoje slobodarske tradicije i zalaganje za svet jednakih.

„Srbija će, kao vojno neutralna i politički samostalna država, davati svoj najiskreniji doprinos takvim ciljevima Pokreta. Nadamo se da ćemo jačanjem međusobnih veza i saradnje, kao grupa država i naroda koje vezuju iste vrednosti i interesi, osnažiti i zajednički kapacitet da se suočimo sa izazovima sutrašnjice. A izazovi su već pred nama“, rekao je Selaković na Ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ).

On je rekao i da je pandemija kovida-19 jasno pokazala da su nejednakost, nedostatak solidarnosti i empatije u svetu na najgrublji način postali jako očigledni, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je pozvao predstavnike članica PNZ da se u oktobru okupe u Beogradu kada će biti obeležena 60. godišnjica od održavanja prve Konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine.

Srbija će ovaj jubilej organizovati sa Azerbejdžanom, aktuelnim predsedavajućim PNZ.

Dodao je i da su nekadašnja Jugoslavija i predsednik Tito, kao koosnivači Pokreta, dali svoj doprinos stvaranju vizije drugačijeg sveta, a da je Srbija, kao jedna od naslednica Jugoslavije, ponosna na taj deo svoje istorije.

Ministar je naglasio da bi međunarodno pravo trebalo da bude stub političke i bezbednosne arhitekture sveta i dodao da Srbija poštuje zalaganje članica Pokreta za ciljeve i principe Povelje UN, navodi se u saopštenju.

„Mnoge članice ovog pokreta svesne su da upravo insistiranjem na međunarodnom pravu rade u svoju korist i u korist očuvanja regionalne i globalne stabilnosti“, ukazao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari